AcasăOldSubventionarea gazelor ii favorizeaza pe consumatorii instariti

Subventionarea gazelor ii favorizeaza pe consumatorii instariti

Costul montarii unei centrale murale (plus proiect, avize, debransare de la RADET, racordare separata la gaze etc.) „bate” lejer spre 10.000 de lei

Analistii pietei de energie sustin ca preturile la gaze tinute in mod artificial la un nivel scazut sunt o masura inechitabila de protectie sociala, deoarece preturile mici avantajeaza consumatorii mai instariti, care si consuma mai mult gaz pentru incalzire.

Costul montarii unei centrale murale (plus proiect, avize, debransare de la RADET, racordare separata la gaze etc.) „bate” lejer spre 10.000 de lei

Potrivit unui raport privind liberalizarea pietei gazelor naturale, realizat de Expert Forum si citat de portalul Energy Report, din numarul total al gospodariilor, aproximativ 30% dintre cele mai sarace sunt racordate la gaz. Acestea reprezinta insa doar o zecime dintre familiile care folosesc gazul metan pentru incalzire, iar restul saracilor nici nu viseaza la asa ceva. Potrivit Expert Forum, centrale termice au, de regula, cei mai instariti, iar 40% dintre acestia au beneficiat in 2012, de exemplu, de 63% din subventia sub forma preturilor reglementate la un nivel mult sub valoarea reala de piata. „Subventiile acestea sunt, insa, platite din buzunarul tuturor, sub forma dividendelor mai mici la buget date de companiile de stat sau sumelor mai mici incasate ca impozit pe profit”, remarca specialistii din domeniu.

Tergiversarea  liberalizarii, paguboasa pentru toti

Calculele Expert Forum arata ca, daca preturile la gaze s-ar fi liberalizat pentru consumatorii casnici din 2009, statul ar fi incasat, doar din dividendele aferente profitului suplimentar consemnat de producatorii Romgaz si OMV Petrom, suma de 740 milioane dolari. Spre comparatie, cresterea totala a costurilor cu facturile la gaze ale consumatorilor casnici s-ar fi ridicat la 494 milioane dolari. „Cu cei 740 de milioane dolari, statul ar fi putut plati integral diferenta de factura pentru toata lumea si ar fi ramas cu diferenta”, sustin specialistii, care au mentionat ca banii in plus ar fi oferit producatorilor de gaze naturale posibilitatea deducerilor fiscale pentru investitii. In concluzie, statul ar trebui fie sa acorde numai categoriilor intr-adevar vulnerabile ajutoare la plata facturilor la gaze, fie sa stabileasca un sistem in care o anumita cantitate consumata este facturata la un pret subventionat, restul consumului urmand sa fie platit la pretul pietei.

author avatar
Arpad Dobre
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger