AcasăOldSUA, al treilea producator de gaze din... Romania

SUA, al treilea producator de gaze din… Romania

Americanii de la Stratum Energy au facut deja prospectiuni la Moinesti, gasind rezerve relevante (cunoscute inca dinainte de 1990)

Principalii producatori de gaze din Romania sunt Romgaz si OMV Petrom, iar in urma recentelor discutii dintre autoritatile romane si cele de la Washington s-a stabilit ca „podiumul” va fi completat, de anul viitor, de catre firma Stratum Energy din SUA.

Americanii de la Stratum Energy au facut deja prospectiuni la Moinesti, gasind rezerve relevante (cunoscute inca dinainte de 1990)

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a precizat ca firma americana Stratum Energy are in vedere o productie anuala in Romania de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze, in urma unor investitii de peste 150 de milioane de dolari, incepand din 2015. Compania este deja prezenta in tara noastra si a facut o serie de prospectiuni langa Moinesti, judetul Bacau, gasind rezerve relevante de gaz metan. Nici nu este de mirare ca americanii s-au orientat in acea zona a Moldovei, deoarece acolo sunt importante rezerve de hidrocarburi. Razvan Nicolescu a avnsat ipoteza ca, in aceste conditii. la orizontul anului 2020, Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic. Asa este, domnule ministru, atat de „independenti” vom fi, incat ne vom putea permite „luxul” sa nu mai importam gaze din Rusia, ci sa le cumparam din  Romania, dar de la proprietarii americani. Dar acestia trebuie sa plateasca si niste redevente care, in Romania se situeaza acum intre 3% si 13% (la gaze, petrol, resurse minerale etc.), dar vor fi rediscutate  in 2015.

Taxe mici pentru americani

Noile niveluri ale redeventelor la petrol gaze si alte resurse minerale urmau sa fie luate in discutie de Romania impreuna cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in noiembrie. Discutiile nu vor avea loc insa atunci, deoarece la noi sunt alegeri prezidentiale si premierul-candidat Victor Ponta nu are timp. Proiectul privind noile redevente pentru sectorul petrolier va fi pus in dezbatere la inceputul anului viitor. Aflat in vizita la Houston, SUA, Ponta a mentionat ca noile redevente vor ajunge la nivelul mediei europene (dar nu a precizat care este aceasta), dar vor fi suficient de atractive incat sa  nu descurajeze investitiile. Iar venirea Stratum Energy in Romania e o garantie cp redeventele vor ramane mici pentru americani.

Profit din gazele pentru Republica Moldova

Intre timp, Romgaz si Petrom s-au grabit sa anunte ca vor oferi Republicii Moldova gaze cu 20% mai ieftine decat cele din Rusia. Cele doua companii au depus deja oferte catre compania de stat Energocom din Republica Moldova, iar faptul ca statul roman le-a asigurat gratis legatura cu tara vecina prin gazoductul Iasi-Ungheni le va ajuta sa faca profituri frumoase cu investitii proprii zero.

 

author avatar
Arpad Dobre
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger