AcasăOldStatul vrea sa scoata 600 de milioane de euro din vanzarea Romtelecom

Statul vrea sa scoata 600 de milioane de euro din vanzarea Romtelecom

Razvan Cotovelea admite ca vor fi negocieri dure pentru vanzarea actiunilor statului la Romtelecom

Statul mai detine din actiunile de la Romtelecom doar 45,99%, iar autoritatile sustin ca acest pachet valoreaza pana la 600 de milioane de euro, dar s-ar multumi si cu 300 de milioane de euro.

Razvan Cotovelea admite ca vor fi negocieri dure pentru vanzarea actiunilor statului la Romtelecom

Ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, sustine ca participatia statului la operatorul de telefonie valoreaza intre 300 si 600 de milioane de euro. Suma maxima pare enorma si asa si este, in conditile in care, din cauza pretentiilor prea mari (ale guvernantilor vremii, ale firmei care urma sa incaseze comisionul etc.), vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom a esuat in doua randuri, in 2005 si 2008. Cu toate acestea, autoritatile sunt optimiste. „Noi credem ca acest operator are un potential de piata extraordinar, numai daca ne referim la investitiile care sunt in curs de pregatire(…). Cuantificand acest potential, credem ca este absolut necesar sa cerem un pret corect, care sa reflecte faptul ca Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piata locala”, a spus Cotovelea. Cu alte cuvinte, statul cere mai multi bani pe partea sa pentru investitii pe care nu le-a facut, dar care vor fi efectuate de cineva, candva, in urmatorii ani.

Comision

Razvan Cotovelea

La finele lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informationala si Securities-UBS Limited au semnat contractul pentru furnizarea de servicii de consultanta la vanzarea participatiei detinute de stat la Romtelecom. Consultantul va incasa 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom.

Negocieri

Cotovelea sustine ca ar fi prefereabila vanzarea prin negociere directa si a recunoscut faptul ca negocierile vor fi dure. O fi stiind ministrul ceva, in conditiile in care actionarul majoritar al Romtelecom, OTE, este controlat, de fapt de Deutsche Telekom. Grupul german a anuntat deja ca va schimba sigla companiei romanesti si va rebrandui toate magazinele acesteia.

author avatar
Arpad Dobre
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger