AcasăOldStatul pierde 2,7 miliarde de euro din cauza Legii tutunului

Statul pierde 2,7 miliarde de euro din cauza Legii tutunului

Lipsa unei legi de aplicare a Directivei tutunului va priva statul de taxe si impozite pe tigari de 230 de milioane de euro lunar

Producatorii de tigarete semnaleaza ca absenta legii de transpunere a Directivei tutunului si a specificatiilor tehnice pentru productie si comercializare va bloca functionarea pietei legale. Producatorii cer sase luni pentru adaptarea productiei si sustin ca, in lipsa legii de aplicare a directivei, statul va pierde lunar 230 de milioane de euro, adica 2,7 miliarde de euro pe an.

Lipsa unei legi de aplicare a Directivei tutunului va priva statul de taxe si impozite pe tigari de 230 de milioane de euro lunar

Industria tutunului a virat in 2014 la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier. Suma reprezinta 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare, iar aproximativ 60% din productia fabricilor din Romania se exporta. Potrivit Directivei, termenul de transpunere coincide cu cel de conformare a productiei, 20 mai 2016. Reprezentantii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris au avut, recent, o intrevedere cu membrii Comitetul interministerial  responsabil de transpunere. Producatorii au solicitat prorogarea termenului de fabricatie, la sase luni de la data la care legea va intra in vigoare. Mai multe state UE au apelat la aceasta solutie (de exemplu, Polonia sau Danemarca) pentru a nu afecta piata legala si veniturile bugetare. Producatorii sustin ca vor sa se conformeze directive europene, dar cer amanarea termenului pe baza aurmatoarelor argumente:

–         Este nevoie de minimum sase luni pentru adaptarea proceselor de productie. Noile cerinte privesc atat produsul, cat si ambalajele, drept urmare este necesara achizitionarea de noi masini, utilaje si materiale. Sunt investitii consistente, care nu pot fi realizate in absenta cadrului legal ferm, deoarece proiectul dat publicitatii la sfarsitul anului trecut va suferi, probabil, modificari semnificative in cadrul procesului legislativ.

–         Legislatia fiscala nu permite creseri substantiale ale stocurilor, cu care sa fie acoperita cererea in perioada de dupa 20 mai, cand nu se vor mai putea produce si comercializa tigari neconfomre directivei UE. Daca nu se accepta amanarea, pierderea lunara medie a statului va fi de 230 de milioane de euro, reprezentand taxe si contributii. Contrabanda cu tigari, care a ajuns in noiembrie 2015 la 17,5% din piata, va inflori.

–         Din actualul proiect de lege lipsesc specificatiile tehnice privitoare la avertismentele de sanatate si informatiile referitoare la numarul de telefon si site-ul referitor la renuntarea la fumat, acestea urmand sa fie stabilite prin ordine ministeriale, abia la 30 de zile dupa publicarea legii!

Proiectul de lege are carente in privinta respectarii normelor de tehnica legislativa, mentioneaza repetat ca legea poate fi modificata si completata prin ordin exclusiv al ministrului sanatatii si prevede sanctiuni excesive si disproportionate.

author avatar
Arpad Dobre
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger