AcasăOldStatul nu este interesat sa taxeze economia „gri”

Statul nu este interesat sa taxeze economia „gri”

Specialistii propun monitorizarea de catre Fisc inclusiv a platilor cu cardul

Mediul privat are propuneri pentru incapacitatea fiscala a Guvernului, care este, se pare, total neinteresat de taxarea economiei „gri”, estimata, in prezent, la aproape o treime din PIB, adica peste 200 de miliarde de lei.

Specialistii propun monitorizarea de catre Fisc inclusiv a platilor cu cardul

Expertii PwC Romania au prezentat, ieri, o serie de masuri foarte utile pentru guvernantii nostri, daca acestia s-ar arata interesati cu adevarat, nu doar declarativ, de cresterea veniturilor la buget. In prezent, economia „gri” este estimata la aproape 29% din PIB, iar specialistii sustin ca masurile propuse de ei ar putea reduce aceasta pondere cu aproape zece puncte procentuale. Romania are una dintre cele mai mari economii „gri” din UE, fata de o medie a UE de 18,8% si 24,4% media statelor din Europa Centrala si de Est. De asemenea, la noi se inregistreaza unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere in PIB, de 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% in Danemarca, 47% Franta sau 39% in Ungaria.

Solutii

Intr-un studiu al PwC  Romania referitor la  impactul platilor electronice in economie sunt cuprinse masuri care duc la cresterea veniturilor bugetare si reducerea ponderii economiei gri:

–          limitarea platii in numerar a drepturilor salariile,

–         acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplatite,

–         organizarea de loterii fiscale,

–         reducerea plafonului de casa,

–         raportarea tranzactiilor incasate cu cardul,

–         introducerea de case de marcat online si cu POS,

–         incurajarea platilor electronice prin facilitati fiscale,

–         facilitarea incasarilor bugetare prin mijloace electronice,

impunerea obligatiei pentru toti comerciantii de a accepta plati cu cardul pentru achizitiile care depasesc o valoare minima.

author avatar
Arpad Dobre
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger