AcasăOldStatul isi deschide fabrici de imbuteliere a apelor minerale

Statul isi deschide fabrici de imbuteliere a apelor minerale

Romanii beau apa plata sau minerala de peste 350 de milioane de euro pe an

Statul se va implica, pentru prima oara dupa 1990, in folosul propriu in afacerile cu ape minerale, iar reprezentantii Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM) au anuntat ca vor sa infiinteze cel  putin doua fabrici de imbuteliere a acestor ape.

Romanii beau apa plata sau minerala de peste 350 de milioane de euro pe an

Romania detine circa 60% din rezervele de ape minerale ale Europei, dar numai 20% dintre acestea sunt exploatate. De fapt, e un fel de a spune, deoarece din debitul celor aproximativ 2.000 de izvoare de ape minerale din Romania, doar 30% se exploateaza efectiv, iar restul de 70% ia calea apelor curgatoare sau se pierde in pamant.

Afacere profitabila

Piata apelor minerale creste lent in Romania, dar inregistreaza in fiecare an un plus de 3-5%, vanzarile pe piata interna ajungand la peste 350 de milioane de euro pe an. Daca avem in vedere ca SNAM, de exemplu, plateste statului o redeventa de 3 euro/1.000 de litri de apa minerala, pe care o ofera, de fapt firmelor private, insa cu 7 euro/1.000 de litri (adica 3 bani/litru), rezulta ca  afacerea  cu ape minerale este profitabila. Aceasta deoarece la raft, cea mai ieftina apa plata de 0,5 litri costa un leu, iar cea de 2 litri, aproximativ 2 lei, pretul fiind de peste 33 de ori mai mare ca redeventa. In aceste conditii, nu este de mirare ca directorul general al SNAM, Radu Dumitru, a anuntat ca institutia sa vrea sa deschida doua fabrici de imbuteliere a apelor minerale, cu fonduri UE. E drept ca un ordin al Consiliului Concurentei interzice SNAM acest lucru, dar nu-i bai, da Guvernul o ordonanta si se rezolva! Avand in vedere diferenta intre cuantumul redeventelor (stat versus privat), acest demers pare a fi anticoncurential.

author avatar
Arpad Dobre
626 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger