AcasăOldStatul ieftineste cu o mana si scumpeste cu alta

Statul ieftineste cu o mana si scumpeste cu alta

Ministrul Constantin Nita vrea, dar inca nu stie si cum va ieftini curentul

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, ieri, ca vrea sa ieftineasca energia electrica, in vreme ce ANRE a precizat ca tarifele gazelor se vor majora din octombrie.

Ministrul Constantin Nita vrea, dar inca nu stie si cum va ieftini curentul

Constantin Nita are in plan micsorarea unor taxe si tarife din sectorul energetic, precum si gasirea unor masuri de sprijin pentru consumatorii industriali si cei casnici. „Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie”, a afirmat Nita, lasand sa se inteleaga ca, de fapt, nu stie exact cand si cum va ieftini curentul.

Tarife majorate la gaze

Intre timp, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) au precizat ca pretul gazelor naturale va avea o crestere de 2-3% pentru consumatorii noncasnici de la 1 octombrie 2013. Potrivit calenadrului de liberalizare, tarifele gazelor pentru consumatorii noncasnici se vor majora in acest an in total cu 18%, ceea ce va duce la scumpirea bunurilor alimentare si nealimentare din industrie.

UE, notificata „in mare” de Nita

Guvernul nu a notificat Comisia Europeana (CE) in legatura cu schimbarea legii energiei regenerabile (reducerea numarului de certificate verzi), desi Nita spunea in luna mai ca, „in mare”, Comisia a fost de acord cu schimbarile legislative. „Am trimis notificare informala in 17 iulie catre Consiliul Concurentei, dar sa vedem daca notificam toata legea, sau doar partea care vizeaza marii consumatori. Notificarea presupune un volum de munca foarte mare, nu este o hartie care se face intr-o zi”, a spus Nita.

author avatar
Arpad Dobre
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger