AcasăOldStatul face o banca pentru primarii si IMM

Statul face o banca pentru primarii si IMM

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, ieri, ca guvernul lucreaza la un proiect pentru infiintarea unei banci care sa permita cofinantarea proiectelor europene accesate de primarii, consilii judetene si intreprinderi mici si mijlocii.

Darius Valcov promite ca imprumuturile prin EximBank vor fi garantate, in mare parte, de stat

Ideea unei banci care sa faciliteze – prin cofinantare – obtinerea de fonduri europene a fost lansata anul trecut si a iscat niscaiva controverse. La vremea aceea , autoritatile aveau in vedere fie CEC Bank, fie EximBank pentru implementarea proiectului. Seful CEC Bank, Radu Ghetea, si-a exprimat dezacordul fata de proiect, considerandu-l ineficient si insistand pe infiintarea unei banci noi. La vremea aceea, ministru pentru IMM era Florin Jianu, care l-a avertizat pe Ghetea ca banca se va face oricum.  „Nu trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Acesta este un proiect asumat de mediul privat si de aceea trebuie facut indiferent de ce spune o persoana sau alta”, avertiza atunci Jianu. Potrivit initiatorilor, prioritatile viitoarei banci de dezvoltare vor fi:

–           finantarea start-up-urilor si a microintreprinderilor;

–           cofinantarea automata a celor care primesc fonduri europene;

–           credite-punte pentru autoritati locale (primarii, consilii judetene etc.).

Finantare prin EximBank

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, ieri, ca se lucreaza la un proiect prin care, in cadrul EximBank, sa se creeze o banca de dezvoltare care sa acorde imprumuturi autoritatilor locale si agentilor economici. Prezent la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania, Valcov a precizat ca imprumuturile vor fi garantate, in mare parte, de stat, fiind oferite pentru dezvoltarea localitatilor si a companiilor private.

author avatar
Arpad Dobre
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger