AcasăOldStapanii eolienelor fluiera a paguba

Stapanii eolienelor fluiera a paguba

Proprietarii eolienelor vor primi doar cate un certificat verde pentru fiecare megawat ora produs

Companiile care investeau – pe banii fiecarui consumator de curent electric – in energia verde incep sa fluiere a paguba. O recenta ordonanta de urgenta le va reduce profiturile cel putin la jumatate.

Proprietarii eolienelor vor primi doar cate un certificat verde pentru fiecare megawat ora produs

Schema de sprijin pentru investitorii in energia regenerabila prevedea, conform legislatiei in vigoare:

– trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat de microhidrocentrale de cel mult 10 MW, daca acestea sunt noi si doua certificate pentru fiecare MWh, daca centralele sunt retehnologizate;

– doua certificate pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana;

– trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie provenita din biomasa, biogaz si sursa geotermala;

– sase certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie solara.

Aceasta situatie se va schimba radical, intrucat o ordonanta de urgenta prevede taierea la jumatatea a numarului de certificate verzi acordate investitorilor din domeniu.

Restrictii si reduceri

Conform actului nomrativ, nu se vor mai aloca certificate verzi pentru energia  produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a documentului, erau in circuitul agricol. Concomitent, nu se mai aloca certificate verzi nici pentru energia livrata suplimentar peste cantitatile notificate catre Transelectrica. Totodata, de la 1 iulie 2013, se va injumatati numarul de certificate acordate in prezent investitorilor din domeniu, astfel ca pentru fiecare MWh produs de eoliene si de microhidrocentrale se va aloca un certificat, pentru energia produsa de panouri fotovoltaice  – trei certificate, iar pentru energia din bomasa, biogaz si surse geotermale – echivalentul a 1,5 certificate verzi. Recuperarea restului de certificate cuvenite se va putea face din 2017, iar investitorii au dreptul sa dezvolte alte surse de energie verde doar cu aprobarea autoritatilor statului.

author avatar
Arpad Dobre
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger