AcasăOldSpania vrea sa-si exporte criza bancara in Romania

Spania vrea sa-si exporte criza bancara in Romania

Sediul Bankia, Madrid

Sistemul bancar spaniol  se afla intr-o criza adanca, mai multe banci fiind nationalizate pentru a fi salvate de la faliment. Cu toate acestea, Spania si-a exprimat intentia de a investi in sistemul bancar din Romania.

Ambasadorul spaniol la Bucuresti, Estanislao de Grandes Pascual, sustine ca mai multe banci importante din Spania abia asteapta sa intre pe piata romaneasca de profil, prin investitii directe.

Sediul Bankia, Madrid
Ambasadorul spaniol Estanislao de Grandes Pascual n-a pomenit nimic despre banca falimentara Bankia

Investitiile indirecte, norocul nostru

Diplomatul sustine ca prezenta bancilor spaniole in Romania este indirecta, iar cele cateva institutii financiar-bancare au doar participatii minoritare la Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si prin Garanti Bank. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, Romania a fost ferita de criza bancara, dar se pare ca nu pentru multa vreme. Spania, care este vizitata, azi, de o delegatie oficiala condusa de premierul Victor Ponta, doreste sa se implice puternic in activitatea bancara de la noi. Aceasta in conditiile in care guvernul de la Madrid a cerut zeci de miliarde de euro de la UE ca sa mentina „in perfuzii” sistemul  bancar spaniol, intrat in colaps din cauza prabusirii pietei imobiliare din Spania.

Banci spaniole falimentare

Printre marile banci spaniole nationalizate pentru a fi salvate de stat se numara si Bankia, care a primit peste 4,5 miliarde de euro de la guvern si mai are nevoie de alte cateva zeci de miliarde de euro, ca sa nu intre in colaps. Pe de alta parte, sute de mii de spanioli care fusesera ademeniti cu participatiuni bancare anuntate ca profitabile au dat in judecata principalele banci din Spania, pentru a-si recupera banii, deoarece, vrand sa rascumpere titlurile, au aflat ca institutiile bancare au ramas fara lichiditati.

author avatar
Arpad Dobre
386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger