AcasăOldSolutia Ungariei pentru conversia creditelor: finantarea bancilor

Solutia Ungariei pentru conversia creditelor: finantarea bancilor

Viktor Orban a reusit sa impace populatia cu bancherii, dar Nicolae Cinteza avertizeaza ca schimbarea in lei a creditelor in valuta va falimenta bancile

Autoritatile de la Budapesta au cam facut ce au vrut cu bancile straine si au impus o serie de masuri pentru care bancherii romani ar tipa ca din gura de sarpe, insa, pana la urma au gasit solutia conversiei in forinti a creditelor in valuta: finanteaza sistemul bancar cu 11 miliarde de euro. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca o masura similara in Romania ar falimenta patru banci.

Viktor Orban a reusit sa impace populatia cu bancherii, dar Nicolae Cinteza avertizeaza ca schimbarea in lei a creditelor in valuta va falimenta bancile

In Parlament se afla, in diverse stadii de avizare sau dezbatere la comisii, cateva acte normative care vin in sprijinul clientilor bancilor, care si-ar putea  schimba in lei creditele in valuta. Bancherii nici nu vor sa auda de asa ceva si spun ca reglementarile sunt daunatoare sistemului bancar. In vreme ce autoritatile romane mimeaza de cativa ani interesul pentru conversia in lei a creditelor  in valuta (ca doar s-au angajat in fata FMI ca nu vor face o asemenea prostie!), omologii de la Budapesta au gasit solutii avantajoase atat perntru populatie, cat si pentru bancheri.

Finantare din rezerva valutara

Nicolae Cinteza

La incurajarea ferma a premierului ungar Viktor Orban, Banca Nationala a Ungariei a anuntat ca va aloca din rezervele sale aproximativ trei miliarde de euro pentru banci. Acestea vor folosi sumele pentru a-i despagubi pe debitorii care vor solicita modificarea contractelor de creditare in sensul conversiei in forinti a imprumuturilor in valuta, la cursul de schimb de la data acordarii creditului. Mai mult, reprezentantii bancii centrale a Ungariei au precizat ca majoreaza alocatiile la 11 miliarde de euro, daca va fi necesar. In Romania, bancherii – straini sau romani – fac uz de vaicareala balcanica, avertizand ca o conversie a creditelor este extrem de daunatoare sistemului bancar.

Falimente bancare in Romania

In Romania, cele mai mari probleme ar putea aparea la conversia creditelor in franci elvetieni. In 2007-2008, cursul de schimb valutar era de 1,7-1,8 lei pentru un franc elvetian, dar acum este de 3,6 lei.  „Daca se alege un alt curs decat cel de la data la care se face tranzactia, si discut de ziua in care s-a acordat creditul aici, pentru ca pe asta a fost facuta simularea (de catre BNR – n.r.), patru banci dau faliment”,  a avertizat Nicolae Cinteza, director BNR, fara a preciza de care banci ar fi vorba.

 

author avatar
Arpad Dobre
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger