AcasăOldSeful Fed SUA a devalorizat leul romanesc

Seful Fed SUA a devalorizat leul romanesc

Declaratiile lui Ben Bernanke au generat panica pe pietele europene

Seful Rezervei Federale (Fed) SUA, Ben Bernanke, a anuntat ca institutia pe care o conduce nu va mai pompa miliarde de dolari pe zi in economia americana, deoarece aceasta creste in ritm corespunzator. Anuntul a dus la devalorizarea leului si la scaderea bursei de la Bucuresti.

Declaratiile lui Ben Bernanke au generat panica pe pietele europene

Probabil ca tiparnita de bani a Fed s-a incins in ultima perioada, dar nici nu este de mirare, deoarece institutia condusa de Ben Bernanke pompa lunar 85 de miliarde de dolari in economia SUA, prin programul de  achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare. Acest program era menit sa incurajeze investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica. Efectele?  Din septembrie 2012 si pana in prezent,  „fluviul” de bani de aproape 800 de miliarde de dolari a dus la majorarea cu 16% a indicelui bursier S&P 500, dar nu a influentat prea mult crearea de noi locuri de munca, in conditile in care somajul se mentine la o cota de peste 7,5%. La ei nu s-o fi simtit mare lucru, insa in Romania cu siguranta au avut efect, dar nu banii, ci declaratiile lui Ben  Bernanke. Colac peste pupaza, si pretul aurului s-a prabusit sub 1.300 de dolari/uncie.

Daune colaterale

Doar ce a scos seful Fed „porumbelul” pe gura, ca declaratia sa a lovit in plin moneda noastra nationala care, inca de miercuri seara, imediat dupa anuntul lui Bernanke, s-a devalorizat la 4,53 de lei/euro. Ieri, la deschiderea tranzactiilor interbancare, moneda noastra ajunsese la 4,55 de lei/euro. Cu un pic de ajutor din partea Bancii Nationale a Romaniei, cursul oficial s-a stabilizat (deocamdata) la 4,53 de lei/euro. Bursele europene au avut, de asemenea, de suferit, scazand, in medie, cu 1,5%, iar cea de la Bucuresti, cu aproape 0,5%.

author avatar
Arpad Dobre
475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger