AcasăOldScumpiri de 5%-18% la gaze, grau, paine, lapte si carne

Scumpiri de 5%-18% la gaze, grau, paine, lapte si carne

Painea si produsele de panificate se vor scumpi cu 5%-10% in acest an

Calendarul liberalizarii tarifelor la gaze prevede majorarea preturilor cu pana la 18% pana la sfarsitul acestui an. Pe de alta parte, analistii economici estimeaza o scumpire cu pana la 15% a graului, iar procesatorii din industria alimentara anunta si ei majorari de minimum 5%  ale preturilor la paine, lapte si carne in acest an.

Painea si produsele de panificate se vor scumpi cu 5%-10% in acest an

Gazele s-au scumpit deja in urma cu cateva zile cu 1% pentru populatie si 2% pentru firme, insa acesta este doar inceputul. Conform calendarului de liberalizare, tarifele s-ar putea majora cu 10% pentru populatie si cu 18% pentru industrie pana in decembrie 2014. La aceste „corectii” se mai pot adauga altele, in fiecare trimestru, in functie de pretul la nivel mondial. Calendarul de liberalizare a fost agreat in 2012 de catre Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii casnici pâna la 31 decembrie 2018. Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completa pana la 31 decembrie 2014. Pretul real al gazelor din Romania este de aproximativ 200 de dolari/1.000 de metri cubi, iar al celor de import, de minimum 400 de dolari/1.000 de metri cubi (asta, pe timp de vara, caci  daca statul sau firmele Gazprom „romanizate” cumpara gaze din Rusia pe timpul iernii, cum s-a intamplat deseori, pretul depaseste 550 de dolari/1.000 de metri cubi). Si cum gazul este folosit atat pentru producerea de energie, cat si ca agent termic pentru industria alimentara, procesatorii din acest domeniu anunta, la randul lor, scumpiri ale produselor finite in acest an. Inainte de aceasta se va scumpi insa graul, care, utilizat fie sub forma de faina, fie ca furaj, va induce majorari ale preturilopr finale ale carnii si lactatelor.

Recolte mai slabe la grau in acest an

Pretul graului a tot scazut din iulie 2012 pana in toamna anlui trecut, insa analistii straini sustin ca, din acest an, trendul se va inversa.  Pretul graului din recolta anului 2013 a fost mai mic cu o treime decat cel din recolta anului 2012 si a scazut la 180 de euro/tona (cotatiile internationale indicau in  toamna anului trecut un pret de 173,5 euro/tona). In Romania, pretul a scazut in principal ca urmare a productiei-record, de 7,4 milioane de tone, din care s-a exportat aproape 10% anul trecut, la preturi intre 180 de euro/tona si 220 de euro/tona (in special in tarile arabe). Specialistii estimeaza insa o productie de cel mult 6,6 milioane de tone de grau in acest an in Romania, ca urmare a secetei din toamna anului trecut si a lipsei precipitatilor din sezonul rece. In aceste conditii, este de asteptat ca, pe fondul scaderii productiei de grau la nivel mondial, precum si a speculatiilor pe bursele agricole, graul sa se scumpeasca in acest an cu aproximativ 15%. Asadar, cine a semanat grau si va avea o productie corespunzatoare, poate spera la profituri notabile (daca vinde graul cel mai devreme in toamna acestui an).

Preturi majorate la alimente

Procesatorii din industria alimentara din Romania estimeaza majorari ale preturilor produselor finite – lapte, carne, paine si produse din industria de morarit si panbificatie – cu aproximativ 10%. Painea, de exemplu, desi s-a ieftinit anul trecut in urma scaderii TVA (cu efecte incerte asupra scoaterii la suprafata a firmelor care lucreaza la negru si care reprezinta aproximativ 70% din piata), s-ar putea scumpi in acest an cu pana la 10%, ca urmare a previzivilei scaderi a recoltei si a majorarii cotatiilor internationale ale graului. Seceta, inceputa de anul trecut, ar putea continua si in acest an, ceea ce va duce la diminuarea productiei de grau, soia si floarea soarelui. Analistii estimeaza ca acest lucru va duce la scumpirea materiior prime  pentru industria alimentara si zootehnie, iar producatorii si procesatorii din aceste ramuri ale economiei au anuntat majorari ale preturilor intre 5% si 10% la carne si lactate, acelasi trend urmand a se inregistra si la ulei si zahar.

author avatar
Arpad Dobre
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger