AcasăOldScandalul minimis de la Finante, in atentia maxima a DNA

Scandalul minimis de la Finante, in atentia maxima a DNA

Daniel Chitoiu se arata preocupat de problemele iscate de minimis

Scandalul privind ajutorul de minimis, izbucnit miercuri la inscrierea in programul de finantari nerambursabile, este abia la inceput. Firmele arata acuzator spre Ministerul Finantelor, iar ministrul Daniel Chitoiu ar putea fi invitat la DNA pentru explicatii.

Daniel Chitoiu se arata preocupat de problemele iscate de minimis

Programul de ajutor de minimis pentru acordarea unor finantari nerambursabile de maximum 200.000 de euro a suscitat interesul a zeci de mii de intreprinzatori. Acestia, in numar de peste 20.000, au intrat aproape simultan, miercuri dimineata, pe site-ul Ministerului Finatelor, pentru a se inscrie in program.

Blocaj cu dedicatie?

Multi s-au plans ca, desi intruneau conditiile nu au reusit sa se inregistreze, deoarece softul programului ii dadea pur si simplu afara din pagina. Pe de alta parte, reprezentantii ministerului sustin ca site-ul institutiei a fost asaltat miercuri dimineata de 50.000 de solicitanti de fonduri, din care aproximativ 30.000 doreau sa obtina si alte finantari in afara minimis, iar acest fapt a dus, practic, la blocarea softurilor. Surprinzator sau nu, atat de „blocat” a fost site-ul ministerului, incat in doar cateva ore a fost „produsa” o lista cu 644 de firme admise in program, restul fiind declarate respinse. Ghinionistii acuza ministerul de aranjamente si fraudarea inscrierilor in programul de ajutor de minimis.

Anchete paralele

Acuzatiile l-audeterminat pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, sa ia pozitie, el dand vina pe serviciile IT. „Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate”, a spus Chitoiu. El a precizat ca a dispus anularea sesiunii de inscrieri si reluarea ei la o data ce va fi anuntata ulterior. „Am dispus imediat demararea unei anchete interne impreuna cu STS (serviciul de telecomunicatii speciale – n.r.) si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT”, a mai spus Chitoiu. Intre timp, prin targ umbla vorba ca DNA ar manifesta o atentie maxima pentru minimis, iar Chitoiu ar putea fi invitat la audieri de procurorii anticopruptie.

[poll id=”585″]

author avatar
Arpad Dobre
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger