AcasăOldScad accizele. De la foarte mari la... mari!

Scad accizele. De la foarte mari la… mari!

Premierul se lauda cu scaderea oricum previzibila a valorii accizelor

Premierul prezidentiabil a anuntat ca accizele vor scadea, dar acest lucru era de asteptat deoarece, pentru acest an, taxele au fost calculate la un curs valutar de 4,73 de lei/euro, in vreme ce cotatia din 1 octombrie – folosita uzual pentru calculul accizelor – a fost de 4,40 lei/euro. Ministerul Finantelor nu vrea sa utilizeze acest nivel de curs si lucreaza la „variante”.

Premierul se lauda cu scaderea oricum previzibila a valorii accizelor

Potrivit premierului, in prezent, expertii Ministerului Finantelor lucreaza impreuna cu reprezentantii FMI si ai UE la stabilirea cursului pe baza caruia  se vor calcula accizele. „Cu siguranta vor fi accize mai mici”, a spus Ponta, dar reamintim ca taxele respective au fost calculate pentru 2015 pe baza unui curs de 4,73 de lei/euro, Finantele facand atunci o adevarata „echilibristica financiara” (s-a utilizat o medie formata din cursul valutar din 1 octombrie 2012 si media cursul mediu de schimb din 2013) pentru a evita fara a incalca prevederile Codului Fiscal si a legislatiei UE.

Prevederi legale

Conform legislatiei in vigoare, valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Si atunci, de ce mai trebuie  cautate „variante”, de curs, cand acesta a fost de 4,40 lei/euri in 1 octombrie 2014? Motivul il consituie prevederea din Codul Fiscal ce permite ca, in cazul in care cursul actual este mai mic decat cel din anul precedent (exact asa se intampla in prezent), cotatia sa fie actualizata – adica majorata – cu media anuala a indicelui preturilor de consum (inflatie). Drept urmare, premierul nu a mintit, dar nu a spus tot adevarul, si anume ca accizele nu vor fi calculate la 4,73 de lei/euro, dar nici la 4,40 lei/euro, ci undeva la mijloc. Asadar, accizele vor scadea, de la foarte mari, la mari!

 

author avatar
Arpad Dobre
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger