AcasăOldSalariul minim anuleaza efectul reducerii CAS

Salariul minim anuleaza efectul reducerii CAS

Florin Citu sustine ca majorarea salariului minim va genera costuri ce nu se acopera prijn scaderea CAS

Teoretic, reducerea CAS reprezinta bani in plus la bugetul angajatorilor, insa guvernantii au anuntat ca in 2015 vor majora salariul minim. Analistii avertizeaza ca aceasta crestere a costurilor cu angajatii va genera un soc in economie, anuland efectul reducerii CAS.

Florin Citu sustine ca majorarea salariului minim va genera costuri ce nu se acopera prijn scaderea CAS

Premierul Victor Ponta anunta, triumfal, marti seara, ca se vor obtine 1,3 miliarde de lei din incasari in plus la CAS, CASS, somaj, impozit pe venit si din crearea de noi locuri de munca, precum si 1,25 miliarde lei din TVA. Ponta sustine ca acestea reprezinta 53% din costurile initiale ale reducerii CAS, restul urmand a fi acoperit din incasari de 10% din datoriile la buget ale firmelor insolvente, adica patru miliarde de lei, desi anul trecut le-a „stors” numai 500 de milioane de lei. Analistii avertizeaza ca socul creat de reducerea CAS va fi urmat in 2015 de altul: majorarea salariului minim, ce-i va afecta negativ pe angajatori.

Socuri in economie

Analistul economic Florin Citu admite, intr-o postare pe blogul sau, ca o reducere a CAS inseamna resurse eliberate in mana angajatorului, care poate sa consume, sa economiseasca ori sa investeasca sumele respective.  Efectul de multiplicare duce, teoretic, la acoperirea cu 53% a deficitului bugetar generat de scaderea CAS, insa analistul atrage atentia asupra efectelor majorarii salariului minim in 2015. „Cresterea salariului minim reprezinta un cost cu forta de munca pentru angajator. Reducerea CAS reprezinta o scadere a costului cu aceeasi forta de munca. Acestea actioneaza in directii opuse si (…) efectul o sa fie in cel mai bun caz neutru”, a mentionat Citu. El a avertizat ca, in acest caz, efectul de multiplicare este zero (deci zero si la bugetul statului, spunem noi). Pentru angajatori apar costuri in plus, deci minus la bugetul firmei, asadar si la cel al statului, care va fi obligat sa ceara noi taxe de la populatie, altfel intra in deficit excesiv. Acesta poate declansa scaderea ratingului de tara, imprumuturi mai scumpe pentru Romania, fuga investitorilor straini si chiar si criza economica.

 

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger