AcasăOldRomsilva, taxata de Consiliul Concurentei pentru abuzuri

Romsilva, taxata de Consiliul Concurentei pentru abuzuri

Bogdan Chiritoiu a avertizat ca monitorizeaza licitatiile de masa lemnoasa

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a avertizat ca, in cazul in care se dovedeste ca Romsilva a abuzat de pozitia dominanta pe piata lemnului, Regia Nationala a Padurilor va fi sanctionata dur.

Bogdan Chiritoiu a avertizat ca monitorizeaza licitatiile de masa lemnoasa

Asociatia Producatorilor de Mobila (APM) si Asociatia Forestierilor au sesizat Consiliul Concurentei pentru abuzul de pozitie dominanta al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, prin preturile de pornire la licitatie. Agentii economici au depus plangere prealabila pentru a contesta in contencios administrativ regulamentul in baza caruia au fost organizate licitatiile. Anual, Romsilva organizeaza licitatiile principale, prin care este oferita la vanzare masa lemnoasa pentru productia anului urmator. In perioada 17-24 decembrie 2015, s-au desfasurat licitatii prin care a fost oferit la vanzare un volum de 4,31 milioane mc, din care s-au adjudecat doar 227.000 mc, adica numai 5% din volumul oferit la vanzare. Inca din etapa de pregatire a licitatiilor, in luna noiembrie a anului 2015, agentii economici, prin organizatii de profil, au contestat preturile prea mari de pornire la licitatie. Firmele din domeniul prelucrarii lemnului sustin ca este inacceptabil sa se stabileasca preturi de pornire la licitatie in baza preturilor de adjudecare din anul anterior, deoarece o astfel de practica duce la o spirala a preturilor. Reprezentantii APM afirma ca, intre 2010 si 2015, preturile de pornire au crescut cu 300%.

Legislatie interpretata excesiv

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, considera ca Romsilva a interpretat excesiv legislatia. „Ei au interpretat prevederile din Hotararea de Guvern care spun ca se vinde la licitatie si in conditii de piata, ei au spus ca pretul de pornire la licitatie trebuie sa fie media din anul anterior. Deci, ma uit cat a fost media pentru categoria lemnoasa respectiva, care a fost media pretului anul trecut si la licitatie pornesc de la acest pret. Asta mi se pare o interpretare exagerata a prevederilor legale, pentru ca Hotararea de Guvern spune doar ca trebuie sa se vanda in conditii de piata”, a spus Chiritoiu. El a avertizat ca poate lua masuri impotriva Regiei Nationale a Padurilor. „Daca Romsilva va abuza de pozitia ei importanta pe piata, pentru ca are jumatate de piata, acolo avem parghia legala sa intervenim impotriva Romsilva. In acelasi timp, daca vom identifica dovezi de carteluri, de intelegeri intre firmele care achizitioneaza lemnul, le vom sanctiona si pe acestea”, a avertizat Chiritoiu.

author avatar
Arpad Dobre
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger