AcasăOldRomsilva, acuzata de abuz in pozitie dominanta

Romsilva, acuzata de abuz in pozitie dominanta

Industria mobilei reclama preturile mari la licitatiile pentru busteni

Asociatia Producatorilor de Mobila (APM) si Asociatia Forestierilor au sesizat Consiliul Concurentei pentru abuzul de pozitie dominanta al RNP-Romsilva prin preturile de pornire la licitatie. Agentii economici au depus plangere prealabila pentru a contesta in contencios administrativ regulamentul in baza caruia au fost organizate licitatiile.

Industria mobilei reclama preturile mari la licitatiile pentru busteni

Anual, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva organizeaza licitatiile principale, prin care este oferita la vanzare masa lemnoasa pentru productia anului urmator. In perioada 17-24 decembrie 2015 s-au desfasurat licitatii prin care a fost oferit la vanzare un volum de 4,31 milioane mc din care s-au adjudecat doar 227.000 mc, adica numai 5% din volumul oferit la vanzare. Inca din etapa de pregatire a licitatiilor, in luna noiembrie a anului 2015, agentii economici, prin organizatii de profil, au contestat preturile prea mari de pornire la licitatie.

Argumentele agentilor economici

Firmele din domeniul prelucrarii lemnului sustin ca este inacceptabil sa se stabileasca preturi de pornire la licitatie in baza preturilor de adjudecare din anul anterior, deoarece o astfel de practica duce la o spirala a preturilor. Reprezentantii APMP afirma ca, intre 2010 si 2015, preturile de pornire au crescut cu 300%, iar la licitatiile din decembrie 2015, au existat mai multe Directii Silvice judetene care au avut preturi de pornire mai mari decat preturile de adjudecare din anul anterior (Harghita, Dolj, Gorj, Dambovita, Maramures, Salaj, Timis). Spre exemplu, in Caras Severin preturile au fost cu aproape 30% mai mari, in conditiile in care indicii europeni ai preturilor resursei de masa lemnoasa au scazut cu 15%. „In acest moment, Romania are printre cele mai mari preturi la achizitia de bustean, din intreaga Europa! Aceasta situatie duce la o criza de competitivitate a intregii industrii de prelucrare a lemnului, inclusiv a industriei mobilei”, sustin reprezentantii asociatiei de profil. In consecinta, reprezentantii APM si ai Asociatiei Forestierilor au sesizat Consiliul Concurentei pentru abuzul de pozitie dominanta al RNP-Romsilva, prin preturile de pornire la licitatie.

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger