AcasăOldRomanii vor impozit progresiv si cer suprataxarea marilor averi

Romanii vor impozit progresiv si cer suprataxarea marilor averi

Majoritatea romanilor spera ca reducerea TVA va ieftini produsele

Romanii sunt, in general, de acord cu scaderea TVA la alimente, mai putin cei care nu obisnuiesc sa voteze si care sustin ca masura va avea efecte negative. Numerosi cetateni spun ca statul nu are bani deoarece multi contribuabili nu-si platesc taxele. Romanii cer impozite majorate pentru cei cu averi mari si solicita introducerea impozitului progresiv.

Majoritatea romanilor spera ca reducerea TVA va ieftini produsele

Un studiuj efectuat recent de CSCI si Infopolitic arata ca romanii au asteptari pozitive in urma scaderii TVA la alimente, dar unii se tem ca ar putea aparea efecte negative, cum ar fi o posibila majorarea a taxelor. Aceasta crestere a impozitarii este insa larg acceptata si chiar ceruta, cand vine vorba de marile averi si de produsele de lux.

Consecintele reducerii TVA la alimente

Noua din zece romani au auzit de reducerea TVA la alimente si exista patru categorii de opinii referitoare la efectele acestei masuri:

–         doar consecinte pozitive: 28% din esantion. Este vorba in special de pensionari si votantii de stanga, dar mai putin de muncitori, ardeleni, locuitorii oraselor mici si nehotaratii sau votantii de dreapta;

–         mai mult consecinte pozitive: 24%. Cei convinsi de acest lucru sunt ardelenii si locuitorii oraselor mici, mai putin cei care nu voteaza, locuitorii din sud sau cei din orasele mari;

–         si consecinte pozitive, si negative: 31%. Opinia este impartatita mai ales de muncitori, cei din sud si de nehotarati;

–         doar consecinte negative: 17% . Printre cei care au aceasta parere se numara mai mult cei care nu voteaza, mai putin votantii stangii, saracii sau pensionarii.

Efectele scaderii TVA general la 20%

Reducerea TVA general de la 24% la 20%din 2016 este mai putin cunoscuta, doar 60% dintre romani afirmand ca au auzit de aceasta. Masura se bucura de un suport ridicat, 84% fiind de acord, 7% impotriva, iar 9% sunt nehotarati. Totusi, interesante sunt insa interpretarile asociate scaderii TVA, cetatenii sustinand ca este o masura care ar trebui sa fie insotita de o intensificare a luptei impotriva evaziunii fiscale.

Taxarea diferentiata

Taxarea diferentiata are suport foarte larg. Astfel, 87% dintre romani vor taxarea marilor averi, 85% accepta impozitul progresiv, iar 82% sunt pentru taxarea luxului. Se pare ca la adoptarea acestor pozitii a contribuit ideea oarecum incetatenita ca, in ultimii 25 de ani, marile averi au fost obtinute, in majoritate, pe cai ilicite. Aceste opinii reflecta si o dorinta a unei largi categorii de public de a simti egalitatea in fata legii si un tratament echitabil, in functie de venituri.  Pe de alta parte, sase din zece romani sustin cu tarie stabilirea de pedepse mai dure pentru neplata taxelor.

 

author avatar
Arpad Dobre
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger