AcasăOldRomanii se tem de furtul datelor personale de catre firme

Romanii se tem de furtul datelor personale de catre firme

Romanii au cea mai mare incredere in institutiile medicale si cele europene

Mai mult de jumatate dintre romani considera ca detin doar un control partial asupra datelor personale furnizate online, iar 71% dintre ei isi exprima ingrijorarea ca autoritatile si companiile private ce detin astfel de date le pot folosi si pentru alte scopuri, fara a fi obligate sa anunte acest lucru.

Romanii au cea mai mare incredere in institutiile medicale si cele europene

Conform unui studiu efectuat de Eurostat, 86% dintre persoanele intervievate in Romania considera ca este important sa aiba aceleasi drepturi si grad de protectie a datelor personale, indiferent de tara in care e stabilita autoritatea sau compania ce ofera serviciile ce necesita astfel de date. Majoritatea populatiei este impartita aproape egal intre cei ce considera ca punerea in aplicare a normelor ar trebui sa fie abordata la nivel european (39%) sau national (40%). Datele sunt cuprinse in studiul special Eurobarometru pe tema protectiei datelor cu caracter personal, publicat recent. Au fost intervievate 27.980 de persoane pe ansamblul UE, dintre care 1.043 din Romania. Pe ansamblul UEse inregistreaza procente similare: 50% dintre europeni considera ca au doar un control partial asupra datelor personale furnizate online, 69% sunt ingrijorati ca ele sunt folosite si in alte scopuri, 89% apreciaza drept important sa aiba drepturi si protectie egala indiferent de tara, 45% considera ca punerea in aplicare a normelor relevante trebuie abordata la nivel european si 42% la nivel national.

Incredere in institutii

La romani, clasamentul celor mai de incredere autoritati si companii private in ceea ce priveste protectia datelor personale include pe primele locuri, in ordine:

–         institutiile medicale si de sanatate (58%),

–         institutiile europene (55%)

–         autoritatile publice nationale (54%).

De cea mai mica incredere se „bucura” companiile online (inclusiv retelele sociale), ele inregistrand un procent de doar 24%.

author avatar
Arpad Dobre
92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger