AcasăOldRomanii pot cere ajutoare sociale in Germania

Romanii pot cere ajutoare sociale in Germania

Angela Merkel a semnat un acord cu social-democratii germani, pentru oficializarea salariului minim, masura de care vor beneficia inclusiv angajatii romani din Germania

O decizie definitiva si irevocabila a unui tribunal din Renania de Nord-Westfalia ar putea genera un „turism social” de amploare intre Romania si Germania (fara retur). O familie de romani stabilita in Gelsenkirchen a obtinut prin hotarare judecatoreasca dreptul la ajutor social, iar decizia se aplica in intreaga tara.

Angela Merkel a semnat un acord cu social-democratii germani, pentru oficializarea salariului minim, masura de care vor beneficia inclusiv angajatii romani din Germania

Programul „Hartz IV”, care stabileste cuantumul ajutorul de somaj si social minim ce se poate acorda in Germania si de care beneficiau initial doar cetatenii germani, se aplica din aceasta luna si cetatenilor romani aflati pe teritoriul statului federal.

Bani de masa, casa si spitalizare

Este vorba de suma de 382 de euro pe luna – plus sprijin pentru plata intretinerii/chiriei si achitarea cheltuielilor de spitalizare/medicamente – de care beneficiaza fiecare persoana care a ramas fara loc de munca  de peste 12 luni. Acum, si conationalii nostri care vor solicita, dar nu vor gasi locuri de munca in Germania, pot obtine ajutoare sociale si alte beneficii. Acest lucru este posibil in urma demersului in instanta al unei familii de romani. Ei cautau sa se angajeze inca din 2010, dar nu gaseau joburi, asa ca au cerut ajutor social la oficiul de munca din Essen, dar au fost tratati cu refuz,. Nemultumiti, romanii s-au adresat justitiei si, la sfarsitul saptamanii trecute, au obtinut o hotarare definitiva si irevocabila, prin care au dreptul la ajutoare sociale.  Potrivit Financial Times, de aceasta masura vor beneficia peste 130.000 de persoane din intreaga Germanie. In plus, tot saptamana trecuta, Angela Merkel a semnat un document cu partenerii de coalitie social-democrati, prin care s-a fixat un salariu minim de 8,5 euro pe ora (masura inedita la nivel federal, aplicabila si angajatilor romani din Germania) si reducerea varstei de pensionare de la 65 la 63 de ani pentru cei care au cotizat la pensie 45 de ani.

author avatar
Arpad Dobre
1.221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger