AcasăOldRomanii lucreaza sase zile pe luna pentru taxele salariale

Romanii lucreaza sase zile pe luna pentru taxele salariale

Salariul romanului se duce pe taxe si impozite

Angajatii romani lucreaza aproximativ sase zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, aproape dublu fata de ucraineni.

Compania de consultanta Accace a efectuat un studiu comparativ pe sase state, Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia.

Salariul romanului se duce pe taxe si impozite

Angajatii din Ungaria platesc cel mai mult

S-au luat in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, respectiv, datorate de angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe luna. Diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat. Cele mai ridicate taxe platite de angajat, respectiv contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii, le regasim in Ungaria, urmata de Cehia si Romania. Angajatii ucraineni platesc cel mai putin.

Contributii la stat, printre cele mai scazute

In top urmeaza angajatii polonezi si slovaci, care muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de munca lunar, pentru acoperirea contributiilor si a impozitului pe venit. In Polonia, angajatorul datoreaza cele mai scazute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus se situeaza Cehia, unde angajatorul plateste taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelasi salariu net. In acest top, Romania ocupa penultimul loc, dupa Polonia, angajatorii platind catre stat contributii sociale de aproximativ 400 de euro, potrivit Accace.

author avatar
Adina Mutar
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger