AcasăOldRomanii, fortati de hackeri sa plateasca rascumparari

Romanii, fortati de hackeri sa plateasca rascumparari

Romanii sustin ca ar fi dispusi sa plateasca 550 de lei pentru deblocarea computerelor

Aproximativ 48% dintre romanii care au fost infectati cu virusi tip ransomware (atac cibernetic soldat cu blocarea calculatorului, urmat de cerere de rascumparare) au platit pentru a-si recupera datele personale.

Romanii sustin ca ar fi dispusi sa plateasca 550 de lei pentru deblocarea computerelor

Un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender, arata ca probabilitatea ca hackerii sa faca bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicata. Aproximativ 52% dintre utilizatorii de internet spun ca sunt dispusi sa achite o suma de bani in eventualitatea unei infectari si a pierderii accesului la informatii. Raportarile interne ale Bitdefender nu fac decat sa intareasca amploarea amenintarii ransomware. Datele arata ca mai bine de jumatate dintre fisierele malware care se adreseaza utilizatorilor din Romania contin unele forme ale clasei de virusi ransomware: preponderent Cryptowall, CryptoLocker si alte variante.

Taxati cu 500 de dolari

Amenintarile cibernetice de tip ransomware, care vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, au facut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial in ultimul an fata de anul precedent, prin blocarea dispozitivelor si solicitarea de recompense si au depasit, in premiera, nivelul de un milion de mostre unice de virusi. Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux si, in viitor, Mac OS risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare cu o valoare cuprinsa intre 100 si 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzator. Potrivit studiului realizat de Bitdefender, romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei. „Bitdefender 2016”, suita de solutii destinata consumatorilor casnici, utilizeaza o tehnologie inovativa capabila sa protejeze datele personale ale utilizatorilor de temutii virusi de tip ransomware.

author avatar
Arpad Dobre
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger