AcasăOldRomanii au taiat bugetele pentru alimente, medicamente si vacante

Romanii au taiat bugetele pentru alimente, medicamente si vacante

Studii recente releva ca romanii care, din cauza nivelului de trai scazut (rezultat al politicilor economice si sociale ale guvernantilor) au recurs la imprumuturi, au fost nevoiti sa taie drastic bugetele alocate alimentelor, medicamentelor, vacantelor si altor articole de „lux”.

Premierul Victor Ponta ar trebui sa stie ca romanii isi dramuiesc bani mai abitir ca in primii ani ai crizei

Numerosi romani au devenit tot mai prudenti cu cheltuirea banilor, atat in contextul actual, generat de criza din Grecia, cat, mai ales, din cauza faptului ca, desi avem crestere economica si chiar excedent bugetar, imbunatatirea nivelului de trai intarzie. Mai rau, aproape jumatate dintre romani nu intrevad prea curand o rezolvare favorabila a situatiei lor financiare. Un studiu GfK, comandat de Provident Financial, arata ca 58% dintre clientii romani ai institutiilor financiare nebancare (IFN) sunt increzatori ca situatia economica din Romania se va imbunatati in urmatorul an. In ansamblu, in tarile europene unde este prezent grupul IPF (din care face parte Provident Financial), 23% dintre repondenti se asteapta la o evolutie pozitiva a economiei, in timp ce 37% cred ca va stagna. Clientii romanii ai IFN-urilor cheltuiesc mai mult pentru alimente si servicii medicale. Astfel, 30% dintre repondentii care au declarat ca sustin cheltuielile zilnice mai usor aloca bugete mai mari decat anul trecut pentru aceste categorii de produse si servicii. In schimb, 61% dintre cei precauti au scazut cheltuielile pentru vacante si pentru viata lor sociala (spectacole, filme etc.)

Nivelul de trai, in scadere

Pe de alta parte, cu tot optimismul aratat de conationalii nostri referitor la viitor, costul de trai reprezinta principala ingrijorare pentru 47% dintre repondentii din Romania. De asemenea, 18% dintre romani sunt preocupati de pierderea locului de munca, iar 9% se arata ingrijorati cu privire la presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familial. Totodata, lipsa veniturilor disponibile si cheltuielile cu educatia reprezinta preocupari curente pentru conationalii nostri.

Economisirea, un lux

Sapte din zece romani economisesc foarte rar (spre deloc) cu regularitate, iar 59% nu au economii. Dintre cei care economisesc, peste 55% pun bani deoparte pentru pensii private, cu scopul de a-si asigura un trai linistit. Cei mai multi iau imprumuturi pentru cheltuieli neprevazute, pentru imbunatatiri in locuinta, cheltuieli medicale sau educatia copiilor. Ponderea romanilor care iau imprumuturi pentru cheltuieli medicale (18%) este printre cele mai ridicate la nivel european, dupa Bulgaria, unde 66% dintre respondenti spun ca imprumuta in acest scop.

 

author avatar
Arpad Dobre
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger