AcasăOldRomania va taia in acest an comisioanele Visa si MasterCard

Romania va taia in acest an comisioanele Visa si MasterCard

Guvernul va dezbate in curand proiectul de lege pentru reducerea comisioanelor pentru cardurile de debit la 0,2%, iar la cele de credit, la 0,3%

Autoritatile avertizeaza ca MasterCard si Visa percep comisioane excesive si nejustificate la utilizarea cardurilor bancare, iar reducerea lor de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivel UE.

Guvernul va dezbate in curand proiectul de lege pentru reducerea comisioanelor pentru cardurile de debit la 0,2%, iar la cele de credit, la 0,3%

Parlamentul European va aproba un regulament pana la finele anului, referitor la plafonarea comisioanelor la utilizarea cardurilor. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat, ieri, ca reducerea comisioanelor la 0,2%-03%se va face mai devreme in Romania ca in UE. Demnitarul a precizat ca proiectul de lege privind reducerea comisioanelor practicate de MasterCard si Visa va fi discutat in serdinta de guvern de saptamana viitoare, iar Parlamentul il va aprobe pana in vara.

Cardurile scumpesc produsele

Un  studiu recent al Consiliul Concurentei a consemnat ca Romania are printre cele mai mare comisioane la tranzactiile cu cardurile. VISA si MasterCard practica in tara noastra comisioane de 1% si, respectiv, 1,2%, in timp ce in tari precum Finlanda sau Suedia, nivelul acestora (la cardurile de debit) este de cinci ori mai mic. Pe de alta parte, valoarea medie a comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este cuprinsa intre 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei, ceea ce, potrivit Consiliului Concurentei, influenteaza inclusiv pretul final al produselor.

Profit in scadere pentru firmele vizate

Directorul Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu, cere autoritatilor sa analizeze efectele adverse in cazul reducerii bruste a comisioanelor, deoarece vor influenta negativ investitiile companiei. La randul sau, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova, Cosmin Vladimirescu, a avertizat ca la nivel european exista voci care sunt impotriva acestui proiect. Chestia cu „vocile” suna un pic a santaj, dar aplicarea legii va duce inclusiv la ieftinirea produselor din super si hipermarketuri, unde preturile au incluse si actualele comisioane interbancare, de pana la 2,4% pe tranzactie.

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger