AcasăOldRomania va plati ca sa fie supravegheata de „politia bancara” a UE

Romania va plati ca sa fie supravegheata de „politia bancara” a UE

La Banca Centrala Europeana va fi sediul central al „politiei bancare” a UE

Statele membre ale Uniunii Europene au agreat textul Acordului privind Fondul Unic de Rezolutie, parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Prin aceasta, fiecare institutie financiara va fi supravegheata de „politia bancara” a UE.

La Banca Centrala Europeana va fi sediul central al „politiei bancare” a UE

Primul pilon al Uniunii Bancare este reprezentat de un mecanism unic de supraveghere, care acorda competente sporite de supraveghere catre Banca Centrala Europeana si care va deveni operational in noiembrie 2014, prin infiintarea asa-numitei „politii bancare”. Al doilea pilon implica un mecanism unic de rezolutie, iar al treilea va fi reprezentat de o schema comuna de garantare a depozitelor.

Nota de plata

Si pentru ca toate acestea costa, se va infiinta  Fondul Unic de Rezolutie, constituit din contributii ale bancilor din statelor membre. Finantarea se va face conform Directivei privind infiintarea unui cadru de rezolutie si redresare pentru institutiile de credit si firmele de investitii si Regulamentului privind Mecanismul Unic de Rezolutie. Sigur, publicul larg nu a fost informat asupra continutului acestor documente cu denumiri pompoase, dar un lucru este cert: din momentul in care bancile vor fi obligate sa plateasca pentru a fi luate la puricat de „politia bancara”, bancherii vor transfera aceste costuri in carca tuturor clientilor lor, prin dobanzi mici si comisioane mari la economii, respectiv credite scumpe. Asadar, direct sau indirect, toti cetatenii vor participar la achitarea salariilor „politiei bancare” a UE.

author avatar
Arpad Dobre
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger