AcasăOldRomania se lauda cu ultimul loc la absorbtia fondurilor eropene

Romania se lauda cu ultimul loc la absorbtia fondurilor eropene

Pana si Eugen Teodorovici recunoaste ca putem pierde fonduri semnificative in acest an

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca nivelul de absorbtie a fondurilor europene a ajuns, la sfarsitul anului trecut, respectiv inceputul acestui an, la 52%, asa cum prevede programul de guvernare. Reprezentantii Comisiei Europene admit ca absorbtia  de fonduri a crescut, dar avertizeaza ca Romania se afla pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere, cu 20 de puncte procentuale sub media europeana.

Pana si Eugen Teodorovici recunoaste ca putem pierde fonduri semnificative in acest an

Conform informatiilor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 51,81% in 30 decembrie 2014. Astfel, rata de absorbtie curenta este de sase ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012 si de 3,5 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2012.

Risc de pierdere a finantarilor

Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ zece miliarde de euro. Totodata, suma totala incasata de Romania din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile si rambursarile. „Anul 2014 a confirmat ca Romania obtine performante. Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, in conditiile in care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfarsitul anului 2015 (joasa tinta si-a propus Guvernul! – n.r.).  Va reamintesc, anul 2015 este ultimul in care mai putem atrage fondurile UE pentru perioada 2007 – 2013. Sumele pe care nu le cheltuim in acest an vor fi pierdute”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Domnule ministru, poate ca 52% e un nivel excelent pentru Guvern, dar UE nu este multumita si ne face codasi la absorbtia fondurilor europene.

Birocratia e de vina

Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, sustine ca Romania este singurul stat membru al UE cu o rata de absorbtie sub 60% pentru exercitiul 2007-2013. „Romania este cu 20 de puncte procentuale sub medie, asta in conditiile in care toata lumea recunoaste ca, in ultimii doi ani, s-au facut eforturi si a crescut spectaculos rata de absorbtie”, a spus Angela Filote. Ea a mentionat printre motive birocratia si instabilitatea legislativa. „Superbirocratizarea, hatisul birocratic in procedurile de accesare a fondurilor europene si schimbarea regulilor jocului in timpul jocului (sunt motivele absorbtie scazute – n.r.). Aceasta incertitudine legislativa si procedurala face foarte mult rau”, a avertizat Filote.

author avatar
Arpad Dobre
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger