AcasăOldRomania scapa de importurile de gaze rusesti

Romania scapa de importurile de gaze rusesti

Romania va livra gaze Republicii Moldova prin gazoductul Iasi-Ungheni

Romania extrage acum 70% din necesarul de gaze naturale, restul fiind importat la preturi mari din Rusia. Situatia se va schimba peste cativa ani, cand productia autohtona va depasi consumul, iar tara noastra va deveni exportator regional de gaze naturale.

Romania va livra gaze Republicii Moldova prin gazoductul Iasi-Ungheni

OMV Petrom anunta anul trecut descoperirea in Marea Neagra a unor rezerve de gaze estimate la 42-84 miliarde de metri cubi, reprezentand consumul Romaniei pe sase-opt ani. La acestea se mai adauga si controversatele gaze de sist, ceea ce va face ca, peste cativa ani, Gazprom sa nu mai ceara Romaniei 550 de dolari/1.000 metri cubi de gaze, ca in prezent, ci poate sub 400 de dolari/1.000 de metri cubi, cat plateste Bulgaria. Sau poate nici nu vom mai avea nevoie de gazele rusesti, daca recenta estimare a premierului Victor Ponta se adevereste.

Export in Republica Moldova

Ponta a declarat ieri, la inaugurarea lucrarilor de constructie a gazoductului Iasi-Ungheni, ca in anul 2018 Romania va produce suficient gaz pentru a asigura consumul intern si pe cel al Republicii Moldova. El sustine ca Rusia (adica Gazprom) nu are de ce se sa fie deranjata de constructia gazoductului. „Daca se supara, ii impacam”, a spus Ponta.

Ancheta UE la Gazprom

Dar Gazprom are si alte probleme chiar si fara gazoductul romano-moldovenesc. Comisia Europeana va declansa o investigatie oficiala antitrust impotriva grupului rus Gazprom, suspectat de impunerea unor preturi incorecte la gaze in Europa Centrala si de Est. Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin a amenintat ca, daca nu se rezolva problema (adica sa fie sistata ancheta), toata lumea va avea de pierdut.

author avatar
Arpad Dobre
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger