AcasăOldRomania, placa turnanta pentru investitii chineze de zece miliarde de dolari

Romania, placa turnanta pentru investitii chineze de zece miliarde de dolari

Li Keqiang s-a aratat dispus sa dea, daca Victor Ponta sta la „primire”

Premierul chinez Li Keqiang a anuntat, ieri, ca tara sa are in vedere investitii de zece miliarde de dolari in Europa centrala si de Est, Romania fiind tara prin care firmele chineze vor accesa celelalte 15 state din zona.

Li Keqiang s-a aratat dispus sa dea, daca Victor Ponta sta la „primire”

Li Keqiang a remarcat faptul ca Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Chinei. Cu toate acestea, premierul chinez a mentionat ca, in cadrul relatiilor comerciale China-UE, comertul cu tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta doar 10%, iar volumul investitiilor este si mai mic.  Li Keqiang  sustine ca aceasta stare de fapt constituie un potential deosebit pentru dezvoltarea ulterioara a relatiilor bilaterale.

Statele din Est – Tigrii Europei

Premierul chinez a tinut sa marcheze diplomatic valoarea Romaniei in aceasta zona a Europei. „Cred ca Romania va deveni un «tigru al Europei» si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa”, a spus premierul Chinei la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, desfasurat ieri la Bucuresti.

Finantare chinezeasca pentru tari europene

Li Keqiang a anuntat ca tara sa poate oferi mai multe canale de finantare, in functie de investitiile stabilite de comun acord cu statele implicate. „Impreuna cu statele membre ale UE ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele UE, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de zece miliarde de dolari americani. Daca aceste proiecte initiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde aceasta cooperare”, a spus Li Keqiang. El a mentionat ca firmele chineze vizeaza investitii in domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicatiilor, energiei nucleare si al cailor ferate de mare viteza.

author avatar
Arpad Dobre
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger