AcasăOldRomania, pe primul loc la insolvente in Europa de Est

Romania, pe primul loc la insolvente in Europa de Est

Unele constructii noi au fost oprite la jumatate, dupa intrarea in insolventa a firmelor

Insolventele au scazut spectaculos in prima parte a acestui an, cu aproape 58% fata de numarul record din aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, Romania ocupa primul loc in regiune la numarul de incapacitati de plata declarate de firme.

Unele constructii noi au fost oprite la jumatate, dupa intrarea in insolventa a firmelor

In primul trimestru al acestui an au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente. Compania Coface a realizat, pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului, o analiza din care reiese ca, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere. Conform studiului, 98% din scaderea insolventelor se regaseste in rindul firmelor mici, in timp ce numarul companiilor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri peste un milion de euro  este in crestere cu 13%.

Domenii de risc si cauze

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, in top 5 al sectoarelor cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active se afla fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, constructiile, HORECA si industria alimentara. Coface a analizat declaratiile financiare ale companiilor intrate in insolventa in perioada 2008 – 2013, observand ca una dintre principalele cauze a fost supraindatorarea. Astfel, companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare ajungand la aproape 95% in 2013), orientate spre investitii pe termen lung. Acestea insa nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii, iar veniturile medii au scazut, fara adaptarea corespunzatoare a cheltuielilor.

Intarzieri de 239 de zile la plata

Companiile care au intrat in insolventa in primul trimestru al anului 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor, crescand gradual de la 82 de zile (2008) pana la 155 de zile (2013). Acest lucru a determinat achitarea din ce in ce mai lenta a facturilor catre furnizori, durata medie de plata aproape triplandu-se in aceeasi perioada, ajungand de la 85 de zile (2008) la 239 de zile (2013).

 

author avatar
Arpad Dobre
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger