AcasăOldRomania, obligata sa importe carne de porc din UE

Romania, obligata sa importe carne de porc din UE

In crescatoriile din Romania exista in prezent peste 1,7 milioane de porci

Crescatorii de animale din Romania ar putea exporta milioane de porci, dar nu o pot face pe motiv ca, pe ici, pe colo, in tara noastra ar fi pesta porcina. Asadar, suntem obligati sa importam carne de porc din UE, care a stabilit ca avem lapte cu aflatoxina, fructe cu hepatita, lasagna cu carne de cal etc.

In crescatoriile din Romania exista in prezent peste 1,7 milioane de porci

Statistica seaca arata ca Romania a importat in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013 aproape 36.000 de tone de carne de porc. Cantitatea este de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate, care au totalizat putin peste 4.700 de tone. Carnea a fost importata la un pret de aproximativ 7,8 lei/kg, iar cea exportata – la peste 9,3 lei/kg. Diferenta este o palida consolare pentru crescatorii de animale, in conditiile in care in fermele din Romania exista acum peste 1,7 milioane de porci ce nu pot fi exportati, pentru ca asa vrea UE.

Praf in ochi

Livrarile de carne si produse din carne de porc din Romania au fost interzise pe piata UE  din 2003, deoarece la noi inca se mai vaccinau porcii impotriva pestei. In 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, de 100 de ori mai mult ca in acest an, cand UE a stabilit ca trebuie sa-i imbogatim pe producatorii din Germania, Spania, Danemarca etc.

Facaturi

Aceasta nu este singura facatura pentru blocarea exporturilor romanesti. Reamintim ca, in momentul discutiei privind aderarea Romaniei la Schengen a aparut scandalul cu lasagna cu carne de cal romanesc, precum si cel cu laptele cu aflatoxina, apoi cu fructele de padure contaminate cu virusul hepatitei A. Toate aceste acuzatii s-au dovedit a fi false, dar „stampila” a ramas: Romania produce alimente nesigure, deci e buna doar de piata de desfacere pentru restul statelor UE.

author avatar
Arpad Dobre
465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger