AcasăOldRomania, obligata sa ia meditatii de la FMI

Romania, obligata sa ia meditatii de la FMI

Christine Lagarde recomanda Romaniei s-o lase mai moale cu aderarea la euro, din cauza economiei subrede

O delegatie a FMI a sosit, ieri, la Bucuresti, pentru discutii referitoare la un nou acord. Se pare ca acesta va fi, ca si cel recent incheiat, de tip precautionary, adica vrem-nu vrem, FMI ne va impune cum sa reformam transporturile, energia, sanatatea etc.

Christine Lagarde recomanda Romaniei s-o lase mai moale cu aderarea la euro, din cauza economiei subrede

Finantistii romani sustin ca ar fi fost de dorit un acord tip flexible credit line, care ar permite Romaniei sa obtina un credit fara ca FMI sa impuna conditii, lucru putin probabil. „Nu cred ca vor fi diferente mari fata de acordul care tocmai s-a incheiat. O serie de reforme au fost amanate”, a spus viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. FMI reclama  intarzieri prea mari in domeniul privatizarilor, al reformarii sectorului energetic, al sanatatii, in transporturi etc.

Teme nefacute

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sustine ideea unui acord felxibil. „Ce ar aduce prestigiu Romaniei ar fi daca am avea unul de tipul flexible credit line. Adica am avea pe piete imaginea ca suntem in stare sa ne facem singuri temele. Diferenta dintre un astfel de acord si cel precautionary este ca nu sunt atasate conditionalitati”, a spus Croitoru.

Aderarea la euro destabilizeaza economia

Sefa FMI, Christine Lagarde a lasat sa se inteleaga ca Romania ar face mai bine daca nu ar adera la euro in 2015, ci poate mai tarziu. „In momentul in care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politica monetara, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei”, a spus Lagarde. Ea a recomandat tecerea la moneda unica doar dupa finalizarea tuturor reformelor si dupa consolidarea macroeconomica. Ca tot vorbim de moneda unica, coincidenta sau nu, euro a prins puteri, iar leul s-a devalorizat constant in cele trei zile in care reprezentantii FMI s-au aflat la Bucuresti. Ne poarta ghinion…

author avatar
Arpad Dobre
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger