AcasăOldRomania, obligata de UE sa economiseasca energia si sa taie primele bancherilor

Romania, obligata de UE sa economiseasca energia si sa taie primele bancherilor

Directivele europene care intra in vigoare din 2014 obliga statele membre UE, deci si pe Romania, sa ia masuri de economisire a energiei si de reducere a primelor si bonusurilor obtinute de bancheri.

Autoritatile de la Bruxelles cer dirijarea creditelor catre economia reala, nu catre consumul populatiei

Directiva UE nr. 27/2012 privind eficienta energetica prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie sa renoveze  anual  minimum  3% din suprafata totala a cladirilor încalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia sa centrala . Aceasta obligativitate a fost deja anuntata in urma cu cativa ani, prin articolul 4 din Directiva 2010/31/UE, referitor la cerintele minime în materie de performanta energetica. Stratele membre isi vor stabili, in acest sens, scheme de indeplinire a obligatiilor ce le revin prin legislatia UE, insa un lucru trebuie sa fie clar: din 1 ianuarie 2014 si pâna in decembrie 2020, fiecare tara trebuie sa faca economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzarilor anuale de energie catre consumatorii finali. Tot de la 1 ianuarie 2014 intra in vigoare si prevederea conform careia consumatorii noncasnici nu vor mai beneficia de tarif reglementat, necesarul de energie electrica urmand a fi achizitionat de pe piata libera.

„Lesa ” pentru banci si pentru creditare

O alta directiva europeana aplicabila din 2014 are in vedere obligativitatea statelor membre de a limita bonusurile primate de managementul de top al bancilor. Este vorba de Acordul Basel III, care cuprinde Directiva UE nr. 36/2013 cu privire la accesul la activitatea institutiilor de credit si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si Regulamentul UE nr. 575/2013. Aceste reglementari vizeaza toate bancile din UE. Masurile din aceste acte normative prevad consolidarea stabilitatii financiare prin sporirea rezistentei sectorului bancar la socuri financiare. De asemenea, reglementarile au in vedere o crestere economica durabila, prin introducerea de norme armonizate pentru piata unica si prin garantarea fluxului creditelor catre economia reala. Acordul Basel III ofera posibilitatea tarilor UE de a a înaspri cerintele prudentiale si de a limita primele acordate bancherilor.

author avatar
Arpad Dobre
288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger