AcasăOldRomania nu va adopta niciodata moneda euro!

Romania nu va adopta niciodata moneda euro!

Ionut Dumitriu considera ca doar o crestere de 4%/ an a PIB ar asigura conditiile aderarii la euro

Dupa ce s-a laudat ca avem cele mai mici taxe din UE (si nu e asa), premierul Victor Ponta a anuntat ca aderam la euro in 2020 (prognozele sale anterioare indicau anul 2015, apoi 2017). Termenul este prea ambitios, deoarece analistii avertizeaza ca, la modul cum se misca economia sa, Romania nu va adopta moneda unica niciodata.

Ionut Dumitriu considera ca doar o crestere de 4%/ an a PIB ar asigura conditiile aderarii la euro

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitriu, care este si economist-sef al RaiffeisenBank, are serioase dubii privind aderarea Romaniei la zona euro intr-un interval de timp definit clar. El sustine ca ritmul actual de crestere economica, de circa 2%/an a PIB, nu permite in niciun fel tarii noastre sa reduca imensul decalaj fata de statele din zona euro. „Doar o crestere economica de 3-4% ar asigura o convergenta reala intr-un termen rezonabil, dar pentru atingerea acesteia este obligatoriu nevoie de atragerea investitiilor straine directe”, a spus Dumitriu. El a mentionat ca, in conditiile actuale de crestere economica, este imposibil ca Romania sa adopte moneda unica.

Competitivitatea, aproape inexistenta

Dumitriu a avertizat ca tara noastra sta prost la nivelul competitivitatii institutionale si extrem de prost la competitivitatea infrastructurii. De asemenea, analistul considera ca si in domeniul taxelor avem o competitivitate foarte slaba, desi, in aparenta, impozitul pe profit (16%) este foarte mic. In realitate, peste 42% din profitul unei companii din Romania se duce pe taxe, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, tara noastra fiind, astfel, cel mai prost situata fata de tarile din regiune.

author avatar
Arpad Dobre
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger