AcasăOldRomania nu are o directie sau perspectiva economica

Romania nu are o directie sau perspectiva economica

Nicolae Danila cere elitei financiare, economice si politice sa realizeze un proiect de tara

Economistul Nicolae Danila, fost presedinte al BCR si actual membru in Consiliul de Administratie al BNR, avertizeaza guvernantii si clasa politica asupra faptului ca Romania nu are un proiect de tara pentru urmatorii zece ani. Elita tarii trebuie sa fixeze clar prioritatile economice, altfel nu va fi pregatita sa adere la zona euro nici in 2025.

Nicolae Danila cere elitei financiare, economice si politice sa realizeze un proiect de tara

Danila remarca faptul ca, in dezbaterea publica din Romania, subiectul adoptarii euro in 2019 a fost disecat, politizat si apoi abandonat, dar nici macar o clipa nu a fost discutat ca fiind un proiect. Intr-o analiza postata pe portalul Opinii BNR, economistul enunta doua concluzii-avertisment. Prima se refera la incapacitatea elitei financiare, economice si politice a societatii de a-si asuma si realiza  managementul unui proiect de tara. A doua concluzie are in vedere faptul ca societatea romaneasca este nepasatoare fata de directia si viteza cu care institutiile UE stabilesc noi tinte si construiesc noi proiecte de integrare la nivelul UE.

Termene-limita si provocari

Danila sustine ca, in prezent, exista cel putin trei proiecte care vor afecta institutional si economic Romania in urmatorul ciclu economic:

  1. 1. La nivelul UE s-a elaborat un raport („Completing Europe’s Economic and Monetary Union”) privind adancirea integrarii economice in UE si zona euro, iar prima etapa  se va finaliza in 30 iunie 2017.
  2. 2. Previzibila crestere a atractivitatii dolarului american si stabilizarea euro va duce la scaderea interesului investitorilor pentru alte monede (cum este si leul) si la scumpirea creditului la nivel international.
  3. 3. Sursele de finantare ale economiei in urmatorul ciclu economic nu mai pot fi in exclusivitate cele bancare si orice economie trebuie sa fie pregatita sa atraga alte tipuri de finantare (de pe piata de capital, de exemplu).

Oficialul BNR atrage atentia ca prima etapa ne lasa la dispozitie mai putin de 24 de luni pentru a realiza urmatoarele patru obiective:

–         cresterea competitivitatii si realizarea convergentei structurale;

–         finalizarea Uniuni Financiare (in special finalizarea Uniunii Bancare, chestiune asupra careia autoritatile din Romania nu au facut mari progrese);

–         mentinerea unor politici fiscale responsabile la nivelul statelor membre ale zonei euro;

–         cresterea responsabilitatii alesilor si a clasei politice in general.

Prioritati pentru guvernanti

Tara noastra are nevoie de o analiza urgenta a starii si structurii economei nationale, fiind necesare masuri si decizii in urmatoarele directii:

–         crearea unor conditii favorabile inovatiei;

–         accesul IMM-urilor la finantare;

–         investitii mari in cercetare;

–         alocarea unor resurse importante investitiilor productive;

–         deschiderea de piete noi si redeschiderea unor piete traditionale pentru produsele romanesti.

Perspective pesimiste

Romania ar trebui sa fie pregatita pentru demararea procesului de aderare la moneda unica cel mai tarziu in 2022, pentru ca are nevoie de cel putin 30 de luni pentru tranzitie, Danila estimand ca:

–         Romania nu adera inainte de 2022 la zona euro;

–         Zona euro nu modifica din punct de vedere institutional etapele de aderare;

–         Etapa a treia a reformarii UE se finalizeaza in 2025.

Oficialul BNR atrage atentia ca, fara un proiect de tara cu obiectivele si prioritatile amintite, exista pericolul ca Romania sa nu fie considerata pregatita pentru „noua zona euro” nici in 2026 si sa ramana periferica si izolata de ajutorul economic, in cazul unor evenimente economice adverse la nivel regional sau global.

author avatar
Arpad Dobre
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger