AcasăOldRomania, la coada UE in domeniul asigurarilor de viata

Romania, la coada UE in domeniul asigurarilor de viata

Firmele de asigurari si-au redus numarul de la 24 in 2009 la 19 in 2014

Sectorul asigurarilor de viata din Romania are o pondere nesemnificativa in Produsul Intern Brut (PIB), iar un cetatean roman plateste, in medie, 16 euro pe an pentru o polita, de 67 de ori mai putin decat media europeana, care este de aproape 1.100 de euro. Consiliul Concurentei sta cu ochii pe ING Asigurari de Viata (NN Asigurari de Viata), deoarece compania are pozitie dominanta in piata, de care ar putea profita, punand in umbra firmele concurente.

Firmele de asigurari si-au redus numarul de la 24 in 2009 la 19 in 2014

Un studiu realizat de Consiliul Concurentei arata ca sectorul asigurarilor de viata din Romania are un nivel redus de dezvoltare, gradul acestora de penetrare fiind mult in urma altor tari europene, chiar si a celor din regiune.

Diferente mari

Din punct de vedere al primelor brute subscrise, in Romania, sectorul asigurarilor de viata are o pondere de doar 0,3% in PIB, la fel ca in Bulgaria, in timp ce media europeana este de 4,5% din PIB. Daca ne comparam cu tarile din regiune, sectorul asigurarilor ocupa in Ungaria 1,4% din PIB, in Slovacia – 1,6%, Cehia  -1,8%. La polul opus se afla Marea Britanie cu 10,3% din PIB si Danemarca, cu 7,2%.

De 67 de ori sub media europeana

Cat priveste valoarea primei de asigurare, un cetatean roman plateste, in medie, 16 euro/an, mult sub media europeana, care este de 1.072 euro/an de persoana, adica de 67 de ori peste nivelul din Romania. In Ungaria, prima medie de asigurare se ridica la 139 de euro/an de persoana, in Slovacia, la 206 euro/an de persoana, iar in Cehia, la 272 de euro/an de persoana. Elvetia si Danemarca inregistreaza cele mai mari cote ale primelor pentru asigurarile de viata, valoarea medie fiind de peste 3.000 de euro/an de persoana.

ING, in pozitie dominanta

Gradul de concentrare a pietei din tara noastra a crescut in ultimii ani, in timp ce numarul societatilor de asigurari de viata a scazut constant, de la 24 in anul 2009 la 19 in anul 2014 si ar putea scadea in continuare. Liderul pietei a depasit pragul de 40% al cotei de piata, ceea ce arata o pozitie dominanta, iar Consiliul Concurentei a anuntat ca va monitoriza atent situatia, deoarece poate influenta concurenta pe aceasta piata. In prezent, pozitia de lider pe piata din  domeniu este ocupata de ING Asigurari de Viata (care va deveni NN Asigurari de Viata), urmata de METROPOLITAN Life si BCR Asigurari de Viata VIG. Pe locurile urmatoare in Top 10 firme de asigurari de viata se numara Eurolife ERB Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI Romania, BRD Asigurari de Viata, GRAWE Romania si AEGON Romania.

author avatar
Arpad Dobre
500 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger