AcasăOldRomania, ineficienta din punct de vedere energetic

Romania, ineficienta din punct de vedere energetic

Iulian Iancu avertizeaza asupra ineficientei termocentralelor pe carbune

Expertii din domeniu sustin ca sistemul energetic din Romania este ineficient, iar cele mai mari pierderi, de pana la 85%, se inregistreaza la termocentralele pe carbune.

Iulian Iancu avertizeaza asupra ineficientei termocentralelor pe carbune

Reprezentantii FMI au atras atentia in repetate randuri ca sistemul energetic de stat, in general, si termocentralele pe carbune, in special, lucreaza in pierdere si ar trebui fie retehnologizate, fie inchise. Statul nu are bani pentru retehnologizare, dar nici nu vrea sa le inchida, din motive de ordin social. Acest lucru a fost reiterat si de presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. „Problema cea mai mare pentru noi, in continuare, este ineficienta sistemului energetic. Avem un sistem ineficient, avem o pierdere in ultimii patru ani cuantificata intre 24 si 26,1%, iar de la o suta de unitati energetice pe carbune la consumatorul final mai ajunge doar 15% din productie”, a dezvaluit Iancu la un forum pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului. El a atras atentia ca pierderile pot fi cuantificate in bani si reprezinta sume enorme. „Ajungem la pierderi de patru miliarde de euro in fiecare an”, a spus demnitarul.

Consumatorii vulnerabili, in crestere

Iancu a mentionat ca, in ultimii ani, procentul consumatorilor vulnerabili a crescut la 42% din totalul consumatorilor casnici. In plus, consumul energetic al populatiei este mai mare decat cel din industrie si chiar decat cel din agricultura servicii si transporturi la un loc.„Este anormal. In structura consumului este anormal sa ai un consum atat de mare la populatie in comparatie cu celelalte domenii”, a avertizat Iulian Iancu. Pe de alta parte, o alta anomalie se inregistreaza si la consumul de gaze. Astfel, in perioada 2009-2014, consumul de gaze a scazut constant, cu 5%/an, in vreme ce numarul consumatorilor a crescut cu 15% in aceeasi perioada.

 

author avatar
Arpad Dobre
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger