AcasăOldRomania, fara aparare in cazul prabusirii sistemului bancar

Romania, fara aparare in cazul prabusirii sistemului bancar

Mugur Isarescu cere guvernantilor sa nu sacrifice stabilitatea financiara de dragul reducerii taxelor

Un proiect de act normativ adoptat de Guvernul Ponta in vara, privind crearea unui sistem de aparare in caz de instabilitate financiara, a fost respins, ieri, de Senatul Romaniei. Acest tip de act normativ a fost adoptat deja in 24 de state membre UE, iar respingerea sa la noi lasa Romania fara aparare in cazul falimentului unor banci de importanta sistemica.

Mugur Isarescu si Misu Negritoiu erau desemnati sa ne apere de instabilitatea financiara

Guvernul Ponta a adoptat, in a doua jumatate a lunii iulie, proiectul de lege privind infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM). Acesta viza solutionarea situatiei bancilor aflate in dificultate si elaborarea de solutii in caz de instabilitate financiara. CNSM  urma sa fie constituit din reprezentanti ai BNR, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si ai Guvernului. Organismul decizional al Comitetului era Consiliul general, format din noua membri, respectiv:

 – guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori si economistul-sef ai BNR;

 – presedintele si prim-vicepresedintele ASF;

 – doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de primul-ministru.

Stat in stat

Obiectivul CNSM il constituia apararea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista la socuri si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice. „Comitetul si membrii Consiliului general nu solicita si nu accepta instructiuni din partea niciunei autoritati, institutii sau organism public ori privat”, se arata in proiect, semn ca organismul devenea, astfel, stat in stat. CNSM urma sa se ocupe de coordonarea gestiunii crizelor financiare si de stabilirea masurilor pentru reducerea riscului de contaminare, daca unul sau mai multi participanti la sistemul financiar inregistrau dificultati cu impact sistemic.

Senatul a respins legea

Legea privind infiintarea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala a fost respinsa, ieri, de Senat. In Uniunea Europeana, 24 de tari au adoptat acest tip de legislatie si au infiintat aceasta institutie, iar la noi, singura sansa de a preveni institutional riscurile prabusirii sistemului bancar este ca actul normativ sa fie adoptat de Camera Deputatilor.

author avatar
Arpad Dobre
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger