AcasăOldRomania bate Polonia! La insolvente si falimente...

Romania bate Polonia! La insolvente si falimente…

Multe companii romanesti si-au restrans activitatea sau sunt in insolventa

Guvernantilor romani le-a placut mereu sa compare situatia Romaniei cu aceea a Poloniei, desi acest stat n-a cunoscut, practic, criza economico-financiara, si-a privatizat industria preponderent pe Bursa si a inregistrat crestere economica in ultimii ani. Intr-adevar, ne putem compara cu Polonia, deoarece am avut, la un moment dat, aceeasi crestere economica (procentual, nu ca valoare), insa ii batem pe polonezi la insolvente si falimente.

Multe companii romanesti si-au restrans activitatea sau sunt in insolventa

Situatia economica globala actuala cunoaste o redresare treptata pentru economiile avansate si pentru vremurile tulburi din tarile in curs de dezvoltare. Potrivit unui studiu efectuat de Coface, exceptii de la aceasta situatie sunt economiile emergente din Europa Centrala si de Est . Polonia, in particular, se numara printre cele mai performante economii, iar insolventele in aceasta taraau scazut cu 5,1% in 2014, in vreme ce falimentele au scazut cu 3,3% in prima jumatate a anului 2015, cresterea economica inregistrata fiind de 3,4% in aceeasi perioada. Polonia raporta pentru 2013 o crestere economica similara celei din Romania, de 3,5%, dar diferentele dintre cele doua state sunt mari:

–         Romania inregistra la sfarsitul anului 2014 cel mai ridicat numar de insolvente din UE raportat la 1.000 de companii active, respectiv 45, de patru ori mai mare decat cel inregistrat la nivel regional, respectiv 10,1. In acelasi clasament, Polonia ocupa ultima pozitie, cu 0,5 insolvente la 1.000 de companii active, respectiv o incidenta a acestui fenomen de aproape 90 de ori mai mica, daca facem comparatie cu tara noastra;

Romania inregistreaza de doua ori mai putine companii active raportat la 1.000 de locuitori comparativ cu Polonia, cu numai 22 de companii/ 1.000 de locuitori, doar Serbia inregistrand un nivel mai scazut (16).

author avatar
Arpad Dobre
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger