AcasăOldRomania are ceva rezerve de gaze, Europa va avea probleme la iarna

Romania are ceva rezerve de gaze, Europa va avea probleme la iarna

Razvan Nicolescu se bazeaza pe rezerve insuficiente, Guentehr Oettinger se teme de iarna geroasa

Anuntul facut de Rusia preivind sistarea livrarii de gaze catre Ucraina a provocat neliniste la Bruxelles si bravada la Bucuresti. Autoritatile romane sustin ca avem rezerve suficiente (desi nu e asa), in vreme ce oficialii UE se tem ca vor suferi de frig la iarna.

Razvan Nicolescu se bazeaza pe rezerve insuficiente, Guentehr Oettinger se teme de iarna geroasa

In urma cu un deceniu, guvernul de atunci (tot PSD) anunta ca Romania si-a marit capacitatea de stocare a gazelor la 2,1 miliarde de metri cubi, in rezervoare naturale subterane. La vremea aceea, oficialii Ministerului Industriilor sustineau ca realizarea este deosebita, insa autoritatile de atunci cereau cresterea puternica a capacitatii de stocare, pentru a trece cu bine cele mai reci luni ale iernii (ianuarie si februarie).

Bravada la Bucuresti

Guentehr Oettinger

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ne-a linistit. El a declarat, ieri, ca taierea gazelor de Rusia catre Ucraina va afecta prea putin Romania, deoarece tara noastra are inmagazinate peste 1,4 miliarde de metru cubi de gaze, suficiente pentru consumul actual si „vine vara si scade consumul”. Da, dar ce vom face la iarna? Domnule ministru, e bine sa stiti ca, pentru o iarna mai blanda, cantitatea necesara de gaze este de 50 de milioane de metri cubi/zi, adica 1,5 miliarde mc/luna, iar in februarie 2012 s-au consumat peste 72 de milioane mc/zi (peste 2,1 miliarde mc/luna). Asadar, „rezerva suficienta” nu ajunge nici pentru o luna de iarna fara ger, in vreme ce productia interna nu depaseste 30 de milioane de metri cubi pe zi. Iar chestia cu „vine vara si scade consumul” chiar nu ne va incalzi la iarna, domnule ministru!

Temeri la Bruxelles

Linistea oficialilor romani nu este deloc impartasita de reprezentantii UE, care se tem de o penurie de gaze in aceasta iarna in Europa. „Daca Ucraina extrage din rezerve, vom avea o problema in cazul unei ierni aspre”, a avertizat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.

author avatar
Arpad Dobre
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger