AcasăOldRomania are cea mai slab finantata economie din UE

Romania are cea mai slab finantata economie din UE

Sectorul constructiilor a inregistrat mari scaderi in 2014 fata de 2013

Autoritatile vad peste tot crestere economica si au in vedere reducerea taxelor inca din acest an. Problema este ca, in ultimii sase ani, creditul neguvernamental (indicator clar pentru evolutia unei tari) a fost in continua scadere, iar Romania are cea mai slab finantata economie din UE.

Sectorul constructiilor a inregistrat mari scaderi in 2014 fata de 2013

Relaxarea fiscala (reducerea TVA, accize, impozite, taxe etc.) propusa de guvernanti ii ingrijoreaza pe expertii fiscali sau analistii economici, care avertizeaza ca facilitatile anuntate de Guvern vin brusc, iar rezultatele se vor lasa mult asteptate.  „Socul este unul destul de mare dupa (aplicarea relaxarii fiscale – n.r.) si efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de munca, crestere economica mai mare, nu se produc imediat”, a remarcat, ieri, seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Stam mai prost ca Bulgaria

Firmele isi bazeaza dezvoltarea si continuarea activitatii inclusiv pe credite. Conform unui studiu efectuat de analistii Economic Zoom, creditul neguvernamental a scazut continuu timp de sase ani, dupa un varf de 53,6 miliarde euro in septembrie 2008. Redus la 46 de miliarde de euro in noiembrie 2009, creditul guvernamental a crescut usor in iunie 2010 la 49 de miliarde de euro, dar s-a prabusit dupa masurile soc luate atunci de Guvernul Romaniei: TVA a urcat de la 19% la 24%, salariile bugetarilor, taiate cu 25%, iar pensiile, cu 15%. Masurile au dus la scaderea consumului si restragerea activitatii sau chiar falimentarea multor firme. Potrivit Economic Zoom, Romania are de departe cea mai slab finantata economie din UE (Bulgaria sta mai bine), iar concluzia e clara: am pierdut sase ani de ocazii pentru recuperarea decalajului fata de vecinii mai avansati sau fata de Vestul Europei. Institutul National de Statistica a anuntat, ieri, ca investitiile nete in economie au scazut in 2014  cu 3,1% fata de 2013, confirmand evaluarile analistilor.

author avatar
Arpad Dobre
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger