AcasăOldRisc sporit de atac informatic pe telefoanele decodate

Risc sporit de atac informatic pe telefoanele decodate

Decodarea telefonelor permite accesul autoritatilor la smartphone-urile cetatenilor

Specialistii sustin ca smartphone-urile care au sistem de operare iOS sunt mult mai sigure decat cele care ruleaza Android, insa procesul de jailbreak (decodarea sistemului de operare al dispozitivului) expune telefonul la atacuri informatice.

Decodarea telefonelor permite accesul autoritatilor la smartphone-urile cetatenilor

Posesorii de telefoane Apple pot alege dintre 1,5 milioane de aplicatii din AppStore. Potrivit expertilor Bitdefender, acestea nu sunt suficiente pentru unii, astfel ca numerosi utilizatori renunta la setarile standard si la restrictiile impuse de sistemul de operare si supun terminalele unui jailbreak. Dupa decodare devin disponibile si mai multe aplicatii si configurari, fie ca acestea sunt sau nu agreate de Apple. Procesul nu este insa lipsit de dezavantaje. Dispozitivele cu iOS sunt considerate mult mai sigure decat cele cu Android, insa jailbreak-ul diminueaza considerabil acest avantaj. Expertii Bitdefender au identificat mai multe riscuri pentru terminalele Apple generate de decodarea sistemului de operare.

Guvernantii va „consulta” agenda telefonica

Procedeul jailbreak a aparut initial in 2007 cand primii cumparatori de iPhone, dornici sa foloseasca mai multe aplicatii sau variante gratuite ale aplicatiilor legitime, au instalat instrumente dezvoltate de catre terti – precum AppSnapp si ZiPhone. Acestea permiteau accesul la fisierele sistem ale sistemului de operare si, ulterior, la orice fisier, pentru a putea rula orice tip de aplicatii, inclusiv versiuni neoficiale. Jailbreak dezactiveaza insa mediul controlat de securitate al iOS si permite accesul aplicatiilor la agenda telefonica, fotografii si localizare fara a mai cere permisiunea utilizatorului. Mai mult, jailbreak permite si accesul neingradit al autoritatilor si al altor structuri guvernamentale la continutul dispozitivului personal. Pentru a evita astfel de situatii, Bitdefebnder recomanda posesorilor de telefoane decodate:

–         sa schimbe parola de administrator in cel mai scurt timp,

–         sa actualizeze parola de utilizator,

sa fie precauti cand instaleaza aplicatii sau software.

author avatar
Arpad Dobre
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger