AcasăOldRezistenta la cutremur si izolarea termica, obligatorii la constructia caselor

Rezistenta la cutremur si izolarea termica, obligatorii la constructia caselor

Casele vor putea fi construite doar cu firme specializate, in prezenta unui diriginte de santier

Legea de modificare si completare a Legii 10/1995 privind calitatea in constructii prevede ca locuintele ce se vor contrui de acum incolo – exclusiv cu diriginte de santier si firma, nu cu prieteni sau rude –  trebuie sa fie rezistente la cutremur, sa fie antifonate si izolate termic. In caz contrar, proprietarii risca amenzi mari.

Casele vor putea fi construite doar cu firme specializate, in prezenta unui diriginte de santier

Conform legii, pentru obtinerea unor constructii de calitate sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte fundamentale aplicabile:

a) rezistenta mecanica si stabilitate;

b) securitate la incendiu;

c) igiena, sanatate si mediu inconjurator;

d) siguranta si accesibilitate in exploatare;

e) protectie impotriva zgomotului;

f) economie de energie si izolare termica;

g) utilizare sustenabila a resurselor naturale.

Verificari si expertizari obligatorii

Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii care au facut proiectele. Potrivit noii legi, verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica. Noul act normativ interzice utilizarea proiectelor tehnice si a detaliilor de executie neverificate. Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin:

– diriginti de santier autorizati,

– angajati ai investitorilor,

– responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor.

De asemenea, expertizarea tehnica a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor se efectueaza de catre experti tehnici atestati pe domenii/subdomenii si specialitati. Incalcarea acestor obligatii atrage sanctiuni usturatoare pentru proprietari, care pot fi amendati cu pana la 10.000 de lei.

 

author avatar
Arpad Dobre
687 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger