AcasăOldReducerea TVA pune in pericol finantarea Sanatatii, Educatiei si Apararii

Reducerea TVA pune in pericol finantarea Sanatatii, Educatiei si Apararii

Eugen Teodorovici nu ia in seama avertismentele date de Annika Breidthardt si Guillermo Tolosa

Reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI au avertizat ca reducerea TVA va crea un gol imens, de miliarde de lei, in bugetul statului, dar parlamentarii s-au facut ca nu aud si au adoptat, ieri, Codul Fiscal si Codul de Procedura  Fiscala. Pana si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut ca scaderea TVA va majora deficitul bugetar. In aceste conditii, ne putem astepta la taieri de cheltuieli de la ministerele „traditional” lasate fara bani: Sanatate, Educatie si Aparare.

Eugen Teodorovici nu ia in seama avertismentele date de Annika Breidthardt si Guillermo Tolosa

Camera Deputatilor a aprobat, ieri, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cu 306 voturi „pentru”, doua „impotriva” si o abtinere, toate grupurile parlamentare fiind de acord cu prevederile celor doua coduri. Lasand la o parte acest entuziasm general, politicienii ar trebui sa stie ca tocmai au parafat (prin reducerea TVA la19%) subfinantarea ministerelor „abonate” la taierea cheltuielilor: Sanatatea, Educatia si Apararea.

Avertismente externe

Annika Breidthardt

Comisia Europeana nu este de acord cu decizia unilaterala a Romaniei, de reducere a TVA. „Noi am recomanda precautie, am recomanda o evaluare asupra efectelor inainte de luarea unei decizii de acest fel”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Annika Breidthardt. La randul sau, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a atras atentia ca, in forma actuala, Codul Fiscal si cel de procedura fiscala vor crea, in 2016, un gol urias in bugetul statului. „Noul Cod Fiscal, in forma actuala, trebuie revizuit semnificativ si asta pentru ca orice masura compensatorie pe partea de cheltuieli nu ar fi suficienta. Acestea sunt recomandarile noastre”, a spus Guillermo Tolosa.

Deficitul bugetar se va dubla

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a admis ca scaderea TVA de la 24% la 19% nu va mai permite Romaniei sa se incadreze in deficitul bugetar de 1,1% programat pentru anul viitor. „Procentul va fi undeva sub 3%”, ne-a linistit Teodorovici. El nu s-a aratat afectat de pozitia UE si FMI.  „E normal ca partenerii nostri internationali sa aiba o pozitie conservatoare”, a declarat, sigur pe el,  ministrul Finantelor.

 

author avatar
Arpad Dobre
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger