AcasăOldReducerea TVA, paguboasa fara scaderea evaziunii

Reducerea TVA, paguboasa fara scaderea evaziunii

Ioana Iorgulescu estimeaza ca, in lipsa masurilor de combatere a evaziunii, Guvernul va efectua noi taieri bugetare

Guvernul si-a propus pentru 2016 reducerea TVA la 20%, iar la unele alimente, la 9%, insa expertii fiscali avertizeaza ca masurile sunt paguboase daca autoritatile nu combat evaziunea, deoarece, daca nu creste colectarea taxelor, statul trebuie sa taie din nou cheltuielile bugetare si investitiile in infrastructura.

Ioana Iorgulescu estimeaza ca, in lipsa masurilor de combatere a evaziunii, Guvernul va efectua noi taieri bugetare

Propunerile privind reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016 si la 18% din1 ianuarie 2018, respectiv o cota redusa de TVA de 9% la carne, peste, legume si fructe par sa impulsioneze economia si sa determine o crestere a veniturilor clasei de mijloc. Expertii Ernst & Young (EY) Romania  avertizeaza ca aplicarea masurilor propuse ar crea un deficit bugetar de 16 miliarde de lei.  „Dupa majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% in 2010, evaziunea fiscala in cazul acestei taxe a atins cote maxime. Daca se asteapta, prin opozitie, ca o reducere a cotei de TVA va conduce implicit si la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns”, a atras atentia Ioana Iorgulescu, Senior Manager, asistenta fiscala si juridica EY Romania.

Ioana Iorgulescu, Senior Manager

Ea si-a exprimat speranta ca daca vor fi adoptate masurile de relaxare fiscala, vor fi sustinute si de o intensificare a actiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum si pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor si taxelor, altfel statul va fi obligat sa aplice noi taieri bugetare. „Este posibil ca Guvernul sa aiba solutii (nedeclarate) si ne putem astepta din nou la reduceri ale investitiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare”, a mai spus oficialul EY Romania.

author avatar
Arpad Dobre
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger