AcasăOldReducerea TVA este agresiva si pagubitoare

Reducerea TVA este agresiva si pagubitoare

Ionut Dumitru sustine ca, prin noul Cod Fiscal, guvernantii isi incalca angajamentele fata de UE

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atrage atentia ca reducerile de TVA, atat la alimente, cat si a cotei generale, prevazute in Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, sunt prea agresive si vor genera deficit bugetar pe care guvernantii nu le pot acoperi fara majorari de taxe ori imprumuturi.

Ionut Dumitru sustine ca, prin noul Cod Fiscal, guvernantii isi incalca angajamentele fata de UE

In privinta impactului bugetar, propunerea trimisa initial de catre Guvern in Parlament presupunea un pachet de stimulare fiscala pe perioada 2016-2019 foarte agresiv si fara precedent, probabil, in istoria recenta a Europei. Acesta cuprindea reducerea tuturor taxelor principale. In cazul cotei TVA standard, reducerea prevazuta era una de la o extrema la cealalta, de la 24% la 19% in 2016, apoi la 16% si chiar 14% in 2019.

Modificari

In cazul primei forme a Codului Fiscal trimise in Parlament, Consiliul Fiscal si-a exprimat avizul negativ, deoarece estimarile indicau deficite de peste 3% din PIB in intervalul 2016-2019. Fata de propunerea trimisa initial de catre Guvern Parlamentului, votul final a consimtit cateva modificari, cele mai importante fiind legate de renuntarea la masurile de relaxare fiscala prevazute pentru anii 2017-2019, reducerea mai rapida a cotei de TVA standard (de la 24% la 19% in 2016) si reducerea la 5% in loc de eliminare a impozitului pe dividende. Trebuie mentionat ca prin reducerea cotei TVA la alimente si la alte bunuri si servicii la doar 9%, cota medie a  TVA  generala va fi dupa 1 ianuarie 2016 de aproximativ 15%.

Efecte negative puternice

Ionut Dumitru estimeaza ca noile prevederi cuprinse in Codul Fiscal vor genera  efecte negative puternice asupra deficitului bugetar din anii urmatori. In conditiile pastrarii angajamentelor pe partea de cheltuieli bugetare, deficitul bugetar ar putea putea ajunge la circa 3,1% din PIB in 2016. In plus, nu s-a luat deloc in calcul faptul ca exista un acord politic recent de a majora cheltuielile de aparare pana la un nivel de 2% din PIB, pentru o perioada de cel putin zece ani incepand cu anul 2017, si urmeaza si majorarea salariilor bugetarilor, un alt impact negativ major asupra bugetului.

Angajamente incalcate flagrant

Presedintele Consiliului Fiscal sustine ca o astfel de evolutie bugetara ar insemna o incalcare flagranta a angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, cel mai constrangator in acest sens fiind obiectivul pe termen mediu (in engleza – MTO) de 1% din PIB a deficitului structural. Chiar daca deficitul bugetar efectiv s-ar situa cu o marja confortabila sub 3% din PIB in 2016, asa cum sustin guvernantii, depasirea obiectivului pe termen mediu este inevitabila.

 

author avatar
Arpad Dobre
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger