AcasăOldReducerea CAS a favorizat bancile si a „ars” IMM-urile

Reducerea CAS a favorizat bancile si a „ars” IMM-urile

Firmele care pot oferi salarii sub media pe economie au inregistrat costuri suplimentare dupa reducerea CAS

Bancile, companiile din industria IT si cea petroliera au simtit din plin beneficiile masurii fiscale de reducere cu cinci puncte procentuale a CAS datorata de angajator. In cazul companiilor mici, odata cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, IMM-urile au inregistrat cresteri ale costurilor salariale, fapt ce a anulat efectele scaderii CAS.

Firmele care pot oferi salarii sub media pe economie au inregistrat costuri suplimentare dupa reducerea CAS

Masura fiscala de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, care se aplica incepand cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, insa efectele au fost resimtite diferit la nivelul fiecarui angajator. Potrivit firmei de consultanta Accace, in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, de exemplu, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 de lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 de lei la 3.684 de lei/luna. Astfel, dupa sase luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 de lei/angajat. In aceasta categorie intra firmele din domeniul financiar,  IT sau extractia petrolului si a gazelor. Reducerea CAS datorata de angajator este apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca masura sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare. Pe de alta parte, companiile mici, cu angajati avand salariul minim pe economie, au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014. Incepand cu ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate in cazul IMM-urilor, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 de lei la 975 de lei.

Rezultate in defavoarea angajatorilor

In septembrie 2014, costul total salarial pentru o leafa de 900 de lei/luna era 1.150 de lei, insa la salariile platite incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 de lei/luna. Conform calculelor Accace, se observa ca, dupa sase luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, ci, mai degraba, de o crestere pe ansamblu cu trei lei/angajat.

Asteptari neconfirmate

Guvernul sustine sus si tare ca reducerea CAS va genera economii pentru firme, sumele putand fi folosite pentru investitii, dar nu s-a intamplat asa. Raportul realizat de Accace releva ca, in cele mai multe cazuri, angajatorii nu au investit suplimentar si au decis sa utilizeze banii economisiti din reducerea contributiilor sociale pentru plata salariilor lunare.

author avatar
Arpad Dobre
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger