AcasăOldRCA pentru servicii medicale de proasta calitate

RCA pentru servicii medicale de proasta calitate

Spitalele trebuie sa incheie asigurari de malpraxis, pentru acoperirea prejudiciilor

Senatul Romaniei a adoptat, recent, un act normativ pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii. Spitalele sunt obligate sa incheie polite de raspundere civila pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de mapraxis sau aparatura defecta. O despagubire nu poate depasi 60 de salarii medii brute pe economie.

Spitalele trebuie sa incheie asigurari de malpraxis, pentru acoperirea prejudiciilor

Legea 95/2006 va suferi modificari importante, in urma adoptarii de catre Senat (ca prima Camera sesizata) a unui act normativ referitor la completarea prevederilor privind malpraxisul medical. Conform documentului, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice sunt obligati sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru prejudiciile produse pacientilor in activitatea de preventie, diagnostic si tratament. Este vorba si de prejudicii generate in mod direct sau indirect de viciile ascunse ale echipamentelor si dspozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si materialelor sanitare, aflate in perioada de valabilitate.

Acoperire, valoare maxima, termen

Societatile de asigurari care incheie contracte de asigurare de raspundere civila profesionala pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii de sanatate trebuie sa asigure acoperirea atat a prejudiciului patrimonial, cat si a prejudiciului moral solicitat de catre pacient/mostenitoriii pacientului sau stabilit de instantele de judecata. Suma totala a despagubirilor solicitata ca despagubire de malpraxis, inclusiv daunele morale, nu poate depasi valoarea a 60 de castiguri salarale medii brute pe economie, la valoarea din anul in care s-a produs prejudiciul.  Pentru anul fiscal 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, asadar suma maxima ce poate fi solicitata ca despagubire este de 144.900 de lei (aproximativ 32.600 de euro, la un curs de 4,44 lei/euro). Firmele de asigurari trebuie sa incheie evaluarea dosarelor in termen de maximum 60 de zile si sa aprobe ori sa respinga cererile solicitantilor. Pacientii nemultumiti de respingerea partiala sau totala a solicitarii lor se pot adresa instantelor de judecata. Este bine de stiut ca actele de malpraxis  in cadrul activitatii de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de un an de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor care reprezinta infractiuni.

author avatar
Arpad Dobre
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger