AcasăOldRazboi intre hackeri pe piata IT&C

Razboi intre hackeri pe piata IT&C

Turla reprezinta una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic active la ora actuala

Hackerii au lansat anul trecut milioane de atacuri informatice asupra computerelor personale, dar si a  serverelor din institutii de stat, la nivel national si international, iar expertii estimeaza ca, in 2016, hackerii care blocheaza computere si cer rascumparari se vor bate cu cei care fura date personale sau informatii clasificate si lanseaza virusi informatici.

Atacatorii prin ransomware blocheaza computerul de la distanta si cer rascumparare pentru deblocare

Infractorii cibernetici au suficiente resurse pentru a lansa atacuri din ce in ce mai sofisticate asupra consumatorilor, companiilor si guvernelor din intreaga lume. Anul 2015 a fost caracterizat de brese ample care au expus indentitatile a milioane de oameni si au dus la pierderea unor mari sume de bani. Pentru 2016, specialistii Symantec au definit o serie de tendinte in domeniul securitatii informatice.

Riscuri in 2016

Expertii sustin ca, in acest an, se va intensifica lupta dintre grupurile ransomware (scrisoare de rascumparare) si retelele de distributie malware. De la primele atacuri, ransomware-ul a evoluat si s-a extins din tarile vorbitoare de limba rusa catre Europa de Vest, SUA, Canada, Australia, Europa si Asia, atragind tot mai multe grupuri infractionale. In 2016, specialistii Symantec preconizeaza ca grupurile ransomware ar putea intra in conflict cu infractorii cibernetici care desfasoara atacuri traditionale, cum este malware-ul. Infectarile cu ransomware sint clare si evidente, in timp ce majoritatea celorlalte infectari cu malware sint ascunse si discrete. Pe masura ce aceste escrocherii pot fi detectate mai usor, atacatorii si malware-ul acestora este posibil sa progreseze si sa foloseasca tehnici mai sofisticate pentru e evita detectarea si pentru a preveni inlaturarea. „Scrisoarea de rascumparare” va evolua si ea, iar atacatorii vor utiliza diferite capcane pentru inselarea utilizatorilor naivi. In alta ordine de idei, specialistii sustin ca, in acest an, vor creste  oportunitatile infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple. De asemenea, se vor intensifica atacurile informatice asupra serverelor institutiilor de stat din intreaga lume, ceea ce, sustin expertii Symantec, va duce la cresterea cererii de asigurare cibernetica.

author avatar
Arpad Dobre
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger