AcasăOldRadu Ghetea: Bancile-mama reiau finantarea catre „fiicele” din Romania

Radu Ghetea: Bancile-mama reiau finantarea catre „fiicele” din Romania

Radu Ghetea crede ca bancile vor incheia anul mai curate, dar cu pierderi

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, care este si seful CEC Bank, are informatii ca, din 2015, bancile-mama vor sa redeschida liniile de finantare pentru subsidiarele lor, inclusiv cele din Romania, iar creditarea se va relua.

Radu Ghetea crede ca bancile vor incheia anul mai curate, dar cu pierderi

In ultimii doi-trei ani, atat reprezentantii BNR, cat si analistii economici atrageau atentia asupra repatrierii accelerate a liniilor de creditare oferite, initial, de bancile-mama unor subsidiare din Romania. Intamplator sau nu, exact in acea perioada, creditarea persoanelor fizice si a IMM-urlor a stagnat, bancherii multumindu-se cu incasarea ratelor la vechile credite. Se pare insa ca situatia se va inversa, in sensul ca institutiile bancare din UE – inclusiv cele austriece, cu prezenta puternica in Romania – au in vedere (cu siguranta si cu girul Bancii Centrale Europene) reluarea  finantarii subsidiarelor din Europa Centrala si de Est. Cel putin asta reiese din spusele sefului ARB si al CEC Bank, Radu Ghetea. „Sunt convins ca oportunitatile vor reaparea si toti banii care au fost retrasi din liniile de finantare vor fi adusi inapoi. Sunt convins ca actionarii care au retras o parte din liniile de finantare le vor aduce inapoi”, a declarat  Radu Ghetea.

Curatenie cu pierderi

Ghetea sustine ca sistemul bancar va termina anul mai curat, dar cu pierderi. „In finalul anului 2014 cred ca vom avea un sistem curat, un sistem bancar care va digera cu succes aceasta posibila pierdere anuntata recent de Banca Nationala”, a spus Ghetea. Conform estimarilor BNR, pierderea suportata de bancile din Romania va depasi doua miliarde de lei in 2014.

author avatar
Arpad Dobre
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger